Cytat:
|
Witam
Czy ktoś wie gdzie powinien być podłączony elektrozawór ciśnienia paliwa w silnku dw10c ze sterownikiem Delphi DCM3.5 ?
Mam błędy p0002 (usterka obwodu zaworu regulacji dawki paliwa) i p0087 (zbyt niskie ciśnienie w szynie paliwowej). Samochód bardzo długo kręci i jeśli zapali to po chwili gaśnie. Forscan pokazuje dużo za niskie ciśnienie paliwa. Zawór wymieniłem a ponieważ już dwa razy mi się zdarzyło, że musiałem naprawiać niesprawne kabelki w wiązce do sterownika silnika więc i tym razem rozprułem prawie całą.
Sygnał sterujący znalazłem w pinie nr 40 przy wtyczce tej najbardziej na lewo.
Drugi - to zasilanie ale nie wiem jak sprawdzić czy nie jest gdzieś uszkodzony ponieważ jest zmostkowany z wieloma innymi tylko nie wiem w którym miejscu.
Więc pytanie moje to gdzie mam go podłączyć?
pozdrawiam
Robert
|
Pytania pomocnicze:
1. A może mogę zasilanie regulatora podłączyć na czas testu bezpośrednio do 12V?
2. Gdzie jest bezpiecznik/przekaźnik który zasila jego i inne tego typu urządzenia? Może ma ktoś rozpiskę?
3. Podejrzewam ten kabelek bo Forscan pokazuje bardzo niski prąd na tym pidzie: F_VCV_CUR (Prąd zaworu sterującego dawką paliwa - Zmierzony)
podczas próby rozruchu.
4. Podczas rozpruwania wiązki znalazłem więcej uszkodzonych kabelków :-( Czy ten typ (Mondeo mk4) tak ma? Czy może ktoś nieumiejętnie grzebał?
pozdrawiam