Temat: [Mondeo 2014- ] Działanie Start-Stop ASS
View Single Post
Stary 24-01-2019, 19:04   #261
facio07
ford::average

Imię: Andrzej
Model: Ford Mondeo mk4
Silnik: 1600 tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Działanie Start-Stop ASS

Tym "start stop" ja się nie przejmuję! W październiku kupiłem nowy aku. taki taki sam,no i..., nie działa start stop. Naładowałem ladowarką,pare razy zadziałał i koniec.Po jakimś czasie sytuację powtórzyłem i to samo.Widocznie sterownik, potrzebyje tylu parametrów żeby były spełnone ( temperatura,stopień naładowania aku. obciążenie instalacji elektrycznej,
silnik albo elementy układu oczyszczania spalin nie są wystarczająco rozgrzane (temperatura graniczna zależy od konkretnego modelu auta);
temperatura zewnętrzna jest zbyt niska lub za wysoka;
akumulator jest niedostatecznie naładowany;
parametry pracy silnika wskazują, że turbosprężarka jest nadmiernie rozgrzana;
trwa proces „wypalania” filtra cząstek stałych;
przekroczono limit cykli rozruchów w określonej jednostce czasu albo temperatura rozrusznika jest zbyt wysoka;
pojazd stoi na znacznym pochyleniu, więc hamulce i układ kierowniczy muszą pozostawać w pełnej gotowości;
kierowca włączył jeden z prądożernych odbiorników, np. ogrzewanie foteli lub elektryczne grzanie szyb;
klimatyzacja działa w trybie maksymalnej wydajności;
kierowca nie ma zapiętego pasa bezpieczeństwa albo niedomknięte są którekolwiek z drzwi;
auto porusza się po drodze na dużej wysokości, np. w górach.)
i wiele innych.
Ja uważam że to kolejny drogi bajer mało potrzebny (Może kogoś to rajcuje)do codziennej jazdy.Działa to działa,nie to nie,i tak to wyłanczam bo mnie to irytuje.
facio07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem