Odp: Działanie Start-Stop ASS
Tym "start stop" ja się nie przejmuję! W październiku kupiłem nowy aku. taki taki sam,no i..., nie działa start stop. Naładowałem ladowarką,pare razy zadziałał i koniec.Po jakimś czasie sytuację powtórzyłem i to samo.Widocznie sterownik, potrzebyje tylu parametrów żeby były spełnone ( temperatura,stopień naładowania aku. obciążenie instalacji elektrycznej,
silnik albo elementy układu oczyszczania spalin nie są wystarczająco rozgrzane (temperatura graniczna zależy od konkretnego modelu auta);
temperatura zewnętrzna jest zbyt niska lub za wysoka;
akumulator jest niedostatecznie naładowany;
parametry pracy silnika wskazują, że turbosprężarka jest nadmiernie rozgrzana;
trwa proces „wypalania” filtra cząstek stałych;
przekroczono limit cykli rozruchów w określonej jednostce czasu albo temperatura rozrusznika jest zbyt wysoka;
pojazd stoi na znacznym pochyleniu, więc hamulce i układ kierowniczy muszą pozostawać w pełnej gotowości;
kierowca włączył jeden z prądożernych odbiorników, np. ogrzewanie foteli lub elektryczne grzanie szyb;
klimatyzacja działa w trybie maksymalnej wydajności;
kierowca nie ma zapiętego pasa bezpieczeństwa albo niedomknięte są którekolwiek z drzwi;
auto porusza się po drodze na dużej wysokości, np. w górach.)
i wiele innych.
Ja uważam że to kolejny drogi bajer mało potrzebny (Może kogoś to rajcuje)do codziennej jazdy.Działa to działa,nie to nie,i tak to wyłanczam bo mnie to irytuje.
|