View Single Post
Stary 28-01-2019, 22:11   #13
yataz
ford::average

Model: Focus MK4 Kombi ST-Line
Silnik: 1.5 182 KM @ 222 KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Gpf jak się spisuje w silnikach 1.5 i 1.0

Cytat:
Napisał JacekJK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnie chodziło o wypowiedź kolegi Yataz odnośnie sterowanie wtryskiem w 1.5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Prześledziłem chyba cały internet w poszukiwaniu informacji na temat tego silnika, ale jakiegoś konkretnego linka do kompendium wiedzy na jego temat Ci nie podeślę bo takowego nie znalazłem. No ale to tu, to tam, udało się mi zebrać trochę informacji, które ostatecznie przekonały mnie do zakupu auta z tym silnikiem.

Silnik ten ma nazwę "Dragon". Ma go też nowa Fiesta ST, ale na pewno różnią się te motory jakimiś elementami, w tym turbo, bo moc po remapie silnika ST oscyluje wokół 230-240 koni, a jedyny wykres po remapie wersji 150 KM z Focusa, jaki póki co znalazłem, dobił do 205 koni. Na rynkach dalekiego wschodu występuje też wersja wolnossąca tego silnika w modelu Ecosport.

Z ciekawostek technicznych: na pewno jest tu wtrysk podwójny - bezpośredni i tradycyjny pośredni do kolektora. Dodatkowo w przeciwieństwie do silnika 1.0 jest tu też wałek wyrównoważający w bloku. Kolektor wydechowy jest zintegrowany z głowicą, a pierwszy cylinder jest odłączany przy jeździe bez obciążenia. Cały silnik (blok plus głowica) jest aluminiowy.

Nie znalazłem żadnych informacji na temat różnic między wersjami 150 i 182 konie. Najprawdopodobniej są identyczne, ale różni je dosyć istotny szczegół - przełożenie główne w skrzyni biegów wersji 182 jest takie samo jak Fiesty ST (4.313). Wersja 150KM ma natomiast dłuższe przełożenie, około 4,05.
yataz jest offline   Odpowiedź z Cytatem