Odp: Skrzypi (brzęczy)nawiew pod szybą przednią
Moja historia jest następująca. Dźwięki typu bzyczenie z okolicy kratki wentylacyjnej pod szybą przednią pojawiały się przy obrotach 2000-2500, głównie na 3 i 4 biegu. Irytowało mnie to cholernie, bo wszystkie niepożądane dźwięki w aucie doprowadzają mnie do szału. Próbowałem lokalizować źródło, ale bez skutku. Przejrzałem wszystkie tematy na forach i zacząłem po kolei eliminować wszystkie sugestie z postów. Sprawdziłem i poprawiłem umocowanie wszystkich rurek pod maską i nic. Ostatecznie okazało się, że w moim przypadku winne były linki (cięgna) zmiany biegów. Demontaż mieszka lewarka zmiany biegów potwierdził, że źródłem dźwięków jest właśnie linka zmiany biegów. Rozebrałem konsolę środkową i kombinowałem jak to wyeliminować. Ewidentnie prawa linka z czarną końcówką (ta od wstecznego) w pozycji neutralnej na 3 i 4 biegu, czyli nie pchnięta ani nie pociągnięta, wpadała w wibracje przy obrotach 2000-2500. Swoją drogą ciekawe, że te dźwięki tak się niosły, że było je słychać z kratki wentylacyjnej, a nie z dołu od lewarka, ale wygląda na to, że miękki mieszek tłumił skutecznie te dźwięki. Koniec końców obie linki za wybierakiem spiąłem opaską zaciskową oraz zrobiłem kilka obrotów czarną końcówką linki w prawo i w lewo. Kilka razy się przejechałem i na razie jest cisza. Mam nadzieje, że te dźwięki już nie wrócą, ale przynajmniej już wiem gdzie szukać źródła dźwięku. Reasumując, potwierdza się to co pisał wlodko.
|