View Single Post
Stary 05-02-2019, 11:10   #2363
kaeres
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: komputer paliwowy dodanie opcji w benzynie i dieslu

Cytat:
Napisał kosteg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To nie zupełnie tak.

Licznik z auta z odblokowanym kompem plus manetka zawsze zadziała jednak nie zawsze będzie tam chwilówka.

Sama manetka plus odblokowanie kompa we własnym liczniku również zawsze zadziała jednak również nie zawsze będzie tam chwilówka.

W każdym z dwu powyższych (tak długo jak również licznik jeż z budy po ostatnim lifcie) możesz forscanem aktywować spalanie chwilowe.

Co do zasady to każdy licznik w poliftowym (nie pamietam jak było we wcześniejszych) posiada wgrany kompletny soft pod każda wersje auta. O tym co jest dostępne decyduje tabela wypełniona hexami. I to całe „wgranie kompa” to nic innego jak przestawienie jednej czy dwu wartości w kodach. To nie jest fizyczne wgrywanie pełnego softu (nie ma takiej potrzeby - chyba, ze ktoś nie ma pojęcia co robi i dysponując kopia wsadu z licznika z kompem zapodaje ja jako odblokowanie, to jednak mało bezpieczne w przypadku trafienia na transfer diesel benzyna automat manual... dodatkowo zwykle kończy się koniecznością korekty wskazań licznika km ze względu na transfer wartości od dawcy takiego softu, oraz bywaly problemy ze wskazaniami temperatury...). Cała operacja jest o tyle upierdliwa, ze programator jest dość mało popularny i w oryginale (kupno od producenta a nie samoróbka czy klon) dość drogi.
Nie potrafię się dogadać ze specem od Fordów, a nie chcę niepotrzebnie jechać 50km w jedną stronę.
Proszę o wyoślenie jakie mam opcje.
Ford Mondeo MK3 2006 2.0TDCI (chyli chyba już po ostatnim lifcie ?).
Kupiłem manetkę z INFO. Jest tylko sygnał dźwiękowy ale wskazań żadnych poza temperaturą zewnętrzną na wyświetlaczu nie ma.

Czy istnieje cień szansy, że tylko Forscanem można to odblokować ?

Czy jednak nie obejdzie się bez jednego z dwóch:
a) wymiany licznika na taki ze wskazaniami spalania.
b) wyciągania licznika i wgrania nowego softu ?

Jeżeli to drugie (bo wolę zachować przebieg) to kto by to ogarnął. Znacie kogoś z forum ?
kaeres jest offline   Odpowiedź z Cytatem