Temat: [Mondeo 2000-2007] Silnik krokowy wariuje - v6
View Single Post
Stary 07-02-2019, 12:49   #1
heis
ford::average

Imię: Mateusz
Model: było mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6 LPG
Rocznik: 2005
Domyślnie Silnik krokowy wariuje - v6

Cześć,

Pisałem jakiś czas temu o problemie z dziwnym dźwiękiem z obudowy filtra, co słychać jak na video poniżej:

https://streamable.com/6zno7

Wymieniłem krokowy na używany oryginalny, wcześniej go wyczyściłem i nasmarowałem. W zimę było ok, ale problem wrócił. Obadałem co się dzieje i wygląda to w taki sposób.

Podczas jazdy jak silnik się nagrzeje, samochód jedzie normalnie. Po puszczeniu gazu, przepustnica się zamyka a krokowy potrafi zwariować. Nie ustawia się w jedną pozycję, tylko przez parę sekund otwiera się i zamyka z dużą częstotliwością. Co powoduje podniesienie się obrotów i dziwne efekty dźwiękowe. Dodam, że skrzynia automat.
Zauważyłem to po zupełnym rozgrzaniu silnika i zwykle po przygazowaniu.
Na parkingu też po wkręceniu na obroty i puszczeniu gazu, jałowy nie wraca do właściwej pozycji, tylko chwilę faluje, później za bardzo się zamyka, obroty spadają prawie do zadławienia silnika i wchodzi na prawidłowe obroty.
A tak to normalnie odpala, nie ma problemu z obrotami na postoju.

Załączam screena z forscana z przebiegiem pracy jałowego (u góry czerwony). Lepiej będzie to widać, jak zestawie procentowe otwarcie jałowego, obroty silnika i otwarcie przepustnicy.

Podsumowując, mam wrażenie, że jałowy nie jest prawidłowo wysterowany. Jakby komputer PCM głupiał, albo inny parametr, od którego zależy jego praca.
Silnik w gazie, ale to samo na jednym i drugim paliwie.

Macie pomysły co to może być?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Idle.jpg (101.1 KB, 21 wyświetleń)
heis jest offline   Odpowiedź z Cytatem