Temat: [Mondeo 2014- ] Spalanie 2.0TDCI
View Single Post
Stary 10-02-2019, 07:28   #650
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Spalanie TDCI

Cytat:
Napisał Hansolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Muszę ogarnąć kalibrację wskazania komputera w trybie serwisowym licznika, zmniejszyć albo zwiększyć jednostki. Tak więc do lektury tematu trzeba zasiąść.
Zmniejsz jednostki (spróbuj do 940). Ja to zrobilem 2 lata temu i teraz mieszczę się 1-2% różnicy wskazania. Idealnie nie będzie, gdyż zauważyłem że ten współczynnik nie jest stały, zalezy od charaketeru jazdy (miasto, trasa). Moje spalanie wychodzi podobnie jak Twoje (rzeczywiste) - tyle, że w mieście ja utrzymuję ok. 6.5 l/100 km (średnia 32 km/h). Ale rozsądnie korzystam z ASS (pozwalam mu działać, chyba, że widze że zaraz ruszam i wtedy trzymam na sprzęgle). Do pracy mam dwa warianty dojazdu (1) 50/50 obwodnica / miasto lub (2) samo miasto. Jeżdżąc obwodnica 120 km/h - wartość spalania nie różni mi się od wariantu trasy. Gdybym obwodnicą jechał szybciej to spalanie wyjdzie wyższe jak jeżdżąc przez miasto. Ale jak mówię wykorzystuję ASS. Pozwalam mu działąć za każdym razem jak widzę, ze będę stał przynajmniej 8-10 sekund. Reszta to płynna jazda - najlepiej prawym pasem, gdyż na lewym są największe korki i brak płynności przy dojeździe i ruszaniu ze skrzyżowań. Aha, wolę dołożyć na 15 km trasie 3 km i pojechać w miarę płynnie bez korków niz stać w korkac, w których cały czas trzeba "podciągąć" - gdyż najgorsze jest właśnie takie "podciąganie". Samo stanie na światłach to nie problem - spokojnie można utrzymac 6.5 l/100

Ta granica 120 km/h wynika z kalibracji. W dotychczasowym cyklu testowym NEDC nie przekraczało sie 120 km/h. Stąd kalibracja i zestopniowanie skrzyni jest robione pod cykl testowy. Dlatego, jak teraz weszło WLTC to spalanie w katalogach nagle podskoczyło we wszystkich modelach.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 10-02-2019 o 07:41
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem