Temat: [S-MAX 2006-2015] Co to jest na klemie minusowej?
View Single Post
Stary 10-02-2019, 17:52   #147
Bierut
ford::advanced

Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Co to jest na klemie minusowej?

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moim zdaniem jest konieczność.Po zresetowaniu BMS od razu nie wykonuje adaptacji ,tylko dopiero po czasie,a dokładniej po okresie bezczynności auta.
Adaptację wykona nawet bez resetu BMS. Rok temu wymieniłem akumulator w moim drugim Fordzie Galaxy. To jest element bierny i wątpię aby był tak bardzo zaawansowany technologicznie. Wtedy nie byłem oczytany w tym temacie niczego, nie resetowałem, a i tak nastąpiła adaptacja. Skąd indziej wiem, że ręczna adaptacja jest wymagana w wielu modelach z rynku amerykańskiego, kudze oraz w mondeo V (które przecież pochodzi od amerykańskiego fusiona). W IV generacji mondeo, S-Max, Galaxy być może jednak nie ma takiej konieczności. Oczywiście reset licznika BMS jest faktem, ale wątpię by to miało wpływ na ładowanie akumulatora. Pojeździłem trochę w trybie kontrolnym i ładowanie zaraz po odpaleniu silnika wynosiło 15,3 V, aby za chwilę spadło do 14,7 V.

Ostatnio edytowane przez Bierut ; 10-02-2019 o 17:57
Bierut jest offline   Odpowiedź z Cytatem