Temat: wycinanie DPF
View Single Post
Stary 10-02-2019, 21:18   #23
kopson
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019
Domyślnie Odp: wycinanie DPF

Cytat:
Napisał slawek-kali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hahah.. no smiech na sali.. nie masz wiedzy to po co takie bzdury wypisujesz?
Pokaz jaki zywot przewiduja? czekam..
Nie wiem, kolego, z czego ta ironia. Przykład: Peugeot 307 filtr DPF (FAP) wg producenta do wymiany po 120 tys.km z dolewką w międzyczasie płynu Eolys.
Focus mk2 2.0 TDCi (PSA), którym sam kiedyś jeździłem, filtr DPF do wymiany wg książki po ok.180 tys.km (dokładnie nie pamiętam) również z dolewką w międzyczasie płynu Eolys.
Mazda 3 – 1.6 MZ-CD (2003 – 2009) – wymiana filtra wg producenta co 120 tys. km. Wielu innych producentów w swoich samochodach też z góry wyznaczało okresową wymianę tegoż filtra. a ci, którzy tego nie robili, myśleli, że są lepsi od tamtych. Kolejny przykład:
Suche DPFy np.w 1.9CDTi w wielu Oplach (Astra, Vectra) w teorii miały mieć żywotność taką jak całe auto (mit, podobnie zresztą jak np. ksenony na całe życie auta - kolejny mit), a w praktyce notorycznie się zapychały i często wymagały wymiany już po kilkudziesięciu, góra 100 tys.km.
Producent, który wypuścił bubla na rynek, zrzucał odpowiedzialność na kierowców i ich nieumiejętną jazdę (bo tak było najprościej, a po cichu pracował nad wydajnością swojego bubla). Artykułów na ten temat jest w bród.
Dlaczego więc twierdzisz, że piszę głupoty? Z biegiem czasu żywotność depeefów się poprawiła, i temu nie zaprzeczam, ale dotyczy to nowszych roczników, a przecież większość Polaków jeździ starymi autami, również tymi, które opisałem powyżej, z ich problemami i kosztami napraw, w które wpędzili ich producenci.
kopson jest offline   Odpowiedź z Cytatem