Temat: [S-MAX 2006-2015] Ponowna awaria silnika - w trasie
View Single Post
Stary 11-02-2019, 12:55   #3
pawex01
ford::average

Model: S-max
Silnik: 1,6 Ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Ponowna awaria silnika - w trasie

Cytat:
Napisał debiecm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witajcie,
szlak mnie normalnie trafi na mojego Maxia!!!

Problem pojawia się głównie na dłuższych trasach wyjazdowych po około 2-2,5h drogi. Jadąc przeważnie jednostajnie około 120-140km/h (bez tempomatu) z pełnym załadowaniem (5 os. rodzina, bagażnik pod roletę i boks z nartami) po około 2-2,5h pojawia mi się awaria silnika i samochód traci moc. To samo przytrafiło mi się teraz jadąc w góry na noc przed samą "Zakopianką"... Nauczony poprzednimi doświadczeniami (https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=265471), wyposażyłem się w moduł i po wpięciu wywalił błędy (całość w załączniku), np.:

Kod: P0234 - Stan nadmiernego ciśnienia trubosprężarki A
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
Kod: P0116 - Zakres/jakość sygnału w obwodzie czujnika 1 temperatury płynu chłodzącego silnik
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).

Po około 40min "wleczenia", moc wróciła i do końca drogi jechałem jak "emeryt", żeby nic się znowu nie popsuło.

Czy ktoś może mnie naprowadzić w czym jest problem lub ewentualnie jak go zdiagnozować?
Całe te sytuacje są mocno frustrującą, w szczególności jadąc z małymi dziećmi i całym załadunkiem.

Dziękuję wszystkim za pomoc!
Czy w ostatnim czasie turbina nie pracowała głośniej (mam na myśli metaliczne dźwięki)? Miałem podobny problem w aucie z grupy VAG, komputer przechodził w stan awaryjny, auto traciło moc.. Po ponownym uruchomieniu silnika można było normalnie przejechać kilkanaście kilometrów.. Problem został rozwiązany po wyczyszczeniu turbiny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez pawex01 ; 11-02-2019 o 13:09
pawex01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem