Cytat:
|
Czy jeżeli mamy chipa zrobionego pod benzynę 98 i więcej oktanów możemy od czasu do czasu zatankować 95? Piszę z uwagi, że czasami w mniej zamożnych krajach na Bałkanach (wyjazd na wakacje) może być problem z 98.
|
Matko...ile razy ja juz to pisałem...jeszcze raz w uproszczeniu...sterownik ma możliwość adaptacji/korekcji zapłonu. Gdy samochód jest wystrojony na 98oktan, a wlejesz 95oktan to silnik od razu nie wybuchnie. Praktycznie w każdych warunkach pogodowych, gdy jest mniej jak 15-20C to poza mniejszą mocą nic złego się nie stanie, no chyba że ktoś wleje jakieś mega ujowe paliwo no to może zacząć stukać. Oczywiście zaraz jeden z drugim napiszą, że nie, że ECU i czujnik stuku są tak super, że ogarną temat...jak sama nazwa wskazuje...czujnik wykrywa stuk, czyli coś co fizycznie się wydarzyło, na podstawie odpowiedniego sygnału ECU koryguje zapłon. W 1.5EB czy innych EBach gdy dochodzi do dużej korekcji zapłonu, czy tzw. wypadania zapłonu ECU wysyła sygnał użytkownikowi - zaczyna migać check engine. Dzieje się to najczęściej, gdy w samochodzie jest zupa z lipnej stacji 95oktan nawet na serii, a tym bardziej na modzie. Dlatego ja zalecam lać tylko 98oktan jeśli auto tak zostało wystrojone, szczególnie latem i podczas dużych obciążeń.