Temat: [Focus 2011-2014] Reflektory nie oryginalne - opinie
View Single Post
Stary 13-02-2019, 23:27   #44
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Reflektory z Chin - opinie

Właśnie, Osram ma w swojej ofercie reflektory ksenonowo-ledowe do Focusa mk3 - sami zobaczcie:
https://m.youtube.com/watch?v=IHYsw825hhg

Problemem jest zapewne cena bo taniej wyjdzie dołożyć oryginalne używane ksenony ze spryskiwaczami i samopoziomowaniem. Mi się udało kupić 2 tyg. temu wspomniane przez Kolegę boncio reflektory z Focusa Electric na 25w palnikach d8s i powiem tak - różnica pomiędzy nimi a h7 jest spora bo oprócz większego strumienia świetlnego dochodzi zmiana barwy światła ale nie da sie nie zauważyć, w sytuacji gdy ktoś z 35w ksenonami stanie obok na światłach, że świecą słabiej niż te normalne ksenony. Poza tym, nie jestem pewny czy czasem w FFE nie było układu samopoziomowania, mimo iż nie był on zgodnie z przepisami wymagany - dla funkcji doświetlania zakrętów konieczny jest moduł HCM i zmiana konfiguracji w BCM a problem polega na tym, że nie ma odrębnego parametru do aktywacji tyko tej funkcji (przy najmniej ja takiej nie znalazłem w forscsnie) i można ją włączyć zmieniajac tym świateł na HID. Wówczas jednak moduł szuka czujników samopoziomowania, których nie ma, i po kazdym uruchomieniu silnika pojawia się informacja o awarii przednich świateł podczas gdy działają bez zarzutu. Jeżeli zaś do uruchomienia funkcji doświetlania zakrętów konieczne jest też dołożenie czujników samopoziomowania to warto zastanowić się nad opcja dołożenia od razu spryskiwaczy i wyborem 35w ksenonów.

Ostatnio edytowane przez Teisejas ; 13-02-2019 o 23:37
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem