Temat: [Mondeo 2007-2014] Program konfiguracji - ELMconfig
View Single Post
Stary 15-02-2019, 15:41   #2177
radkor
ford::professional

Imię: Radek
Model: VOLVO V40
Silnik: 1.6EB
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Program konfiguracji - ELMconfig

Jeśli faktycznie jest problem z syrenką z powodu wylanego akumulatorka to pomoże tu jedynie odpięcie wtyczki syrenki. Alarm będzie sygnalizowany dwutonowym klaksonem pod maską.
Wtyczkę możesz odpiąć bezpośrednio od syrenki, co wymaga odchylenia nadkola. Możesz też dotrzeć do kabla syrenki pod maską (za osłoną akumulatora) i go rozłączyć. Tutaj z kolei najprawdopodobniej będzie konieczny demontaż podstawy akumulatora.

Poza tym masz kilka opcji:
1. Wywalenie syrenki z nadkola. Wtedy alarm będzie sygnalizował główny klakson samochodu pod maską i zapisze się błąd w kompie odnośnie niedziałającej syrenki z własnym zasilaniem.
2. Wywalenie syrenki z nadkola oraz montaż klaksonu z tyłu na nadkolu i przestawienie wersji alarmu w ELMConfig. Wtedy alarm będzie sygnalizowany tym dokładanym klaksonem, który moim zdaniem jest za cichy.
3. Całkowita dezaktywacja alarmu.
4. Kupno nowej syrenki, lub próba wymiany akumulatora starej syrenki.
Kupno używanych syrenek to duże ryzyko. Ja kupiłem 2. Jedna z na starcie wylanym akumulatorkiem, druga po miesiącu padła... Na szczęście jedna z nich była gratis...

Ja sobie odpuściłem, gdyż mam także dokładany alarm w ASO z własną syreną z podtrzymaniem. Za to alarm fabryczny przestawiłem na wersję z klaksonem w bagażniku i dołożyłem syrenkę. Mam obecnie 2 działające alarmy.

Ostatnio edytowane przez radkor ; 15-02-2019 o 15:49
radkor jest offline   Odpowiedź z Cytatem