Temat: [Mondeo 2007-2014] Obroty przyzmianie biegów i usterki
View Single Post
Stary 18-02-2019, 09:47   #1
mikka2

Domyślnie Obroty przyzmianie biegów i usterki

Witam,
przeczytałam kilka wątków, ale mimo tego postanowiłam poprosić o radę.
Od niedawna jestem posiadaczem Mondeo Mk4 1.8. TDCi 100KM (przesiadłam się z benzyniaka)
Wiem, że od razu nie ruszam na zimnym silniku - czekam aż zgaśnie "sprężynka", potem jeszcze chwilka i wtedy wyjeżdżam z parkingu.
Na początku należy jechać spokojnie, nie dodawać mocno gazu. Zaś po zakończeniu jazdy odczekać. Tak robię.

Mam problem z ruszaniem spod świateł. Nie mogę wyczuć auta. I przez to denerwuję innych kierowców.
Zatem proszę o pomoc, aby ich i siebie już nie stresować.
Wyczytałam na forum, aby nie jeździć poniżej 1500 obrotów. Jednak to mi się nie udaje. Ruszam spod świateł - bieg 1, puszczam sprzęgło i dodaję trochę gazu. Auto zbiera się dość wolno. A raz nawet zgasło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szybko zmieniam na bieg 2. Potem zmieniam na bieg 3-ci i jadę do prędkości ok. 60 km/h, obroty ok. 2 tys. Zaraz światło czerwone i korek. Hamuję pulsacyjnie i jak mogę zmieniam na bieg 2, a potem dojeżdżam kawałek do świateł na luzie. Raz udało mi się rozpędzić do 80 km/h na biegu 4, ale wtedy było pusto na drodze. Co robię nie tak? Słucham silnika, jak mogę patrzę na obrotomierz, ale bardziej skupiam się na drodze i to co mam przed sobą.
Zatem jak ruszać spod świateł i kiedy zmieniać biegi w tym aucie?
Jak przekroczyłam 60 km/h i wrzuciłam na bieg 4, to zauważyłam, że spadły obroty silnika do 1500, dodałam gazu i obroty trochę wzrosły.
Na benzynie jeździłam tak: bieg 1 ruszanie, szybko zmiana na bieg 2 i jak już miałam na liczniku 40 km/h zmieniam na bieg 3-ci. Bieg 4 to przedział 60-90 km/h. Bieg 5 to po 90 km/h. Jeżdżę dość spokojnie.

Druga sprawa dot. spryskiwacza tylnej szyby - nie działa. Przednie działają. Nie wiem jak sprawdzić, czy rurka nie jest wygięta, czy nie wypięło się. Chyba zostawię to mechanikowi...

Trzecia sprawa dot. zagłówków - chciałam założyć pokrowce, ale nie dałam rady zdemontować zagłówków. Udało mi się wysunąć na max, ale dalej nie chciał wyjść. Wyczytałam, że trzeba przycisnąć też drugi przycisk, który jest spasowany z plastikowym kółkiem. Dziś spróbuję jeszcze raz.

Czwarta sprawa - czarny ekran monitora. Radio działało, ale nic nie widać. Pewnie elektryka też do sprawdzenia...

I gdzie w okolicach W-wy mogę zabezpieczyć antykorozyjnie podwozie?
Proszę o namiary na sprawdzony serwis.

Ostatnio edytowane przez mikka2 ; 19-02-2019 o 15:54
  Odpowiedź z Cytatem