Temat: [Mondeo 2007-2014] Obroty przyzmianie biegów i usterki
View Single Post
Stary 18-02-2019, 13:44   #5
mikka2

Domyślnie Odp: Jak jeździć Mondeo MK4 1.8 TDCi i usterki

Oooo WIELKIE DZIĘKUJĘ. Jak dawałam gaz, to do 2 tys. obrotów. A okazuje się, że trzeba dać na 2500. Jeżdżę codziennie - robię kółka wokół domu, jadąc bocznymi ulicami, aby dodatkowo nie stresować siebie i innych. Muszę tak pojeździć i wyczuć auto.
A jak będę zmieniała bieg z 4 na 5, to też 2500, czy 3000?
O tej sprężynce to pamiętam - zimny silnik, ikonka sprężynki, kluczyk na pozycji II, czekam aż zgaśnie. Jak zgaśnie przekręcam na zapłon. Odczekuję ok. 30 sek. Delikatnie ruszam i nie "gazuję". Dopiero po jakimś czasie już jadę szybciej ok. 60-70 km (bieg 3 lub 4). Po zakończonej "szalonej" jeździe odczekuję ok. 1-2 minut.
Najgorsze są te korki i światła. Trzeba szybko redukować bieg, nie hamować pulsacyjnie i nikomu nie wyrządzić szkody. Masę i wielkość auta wyczuwam. Zostaje mi do opanowania jazda po mieście w korkach, na autostradzie przy większej prędkości (ale to już wiem, że jej nie odczuję) i hamulec.
Muszę jeszcze wyczuć auto jak rusza na wzniesieniu, jak "przysiada" i rusza. Zwykle ruszałam z hamulca nożnego, ale przy tej masie spróbuję na dwa sposoby. Jeszcze raz dziękuję. PS: a przy wymijaniu to jak należy zrobić? Bo mój benzyniak dość dłuuuugo zbierał się przy wymijaniu, oj długo (silnik 1.4 75KM).
I szukam serwisu, aby autko zabezpieczyć antykorozyjnie.
  Odpowiedź z Cytatem