Potwierdzam. Hiszpania, Włochy, UK, Niemcy.
Nie spotkałem się jeszcze z wielopasmową gdzie 100% kierowców trzymałoby się zasady, żeby wciąż być na skrajnym zewnętrznym pasie oprócz momentu wyprzedzania.
Już nawet w UK jest jeszcze jakoś na tyle płynnie na jezdni, że jeśli wyprzedziłeś dłuższy pojazd a 60 metrów przed nim jest następny, to dalej kontynuujesz wyprzedzanie nawet jeśli zajmuje to odrobinę dłużej.
Cytat:
|
przekonanie, że jak się ma nowy samochód i trochę koników pod maską to nie wypada jechać innym pasem niż lewym.
|
W Anglii wynika to z nauki jazdy.
Nawet Highway Code bardziej "wyszczególnia" aby "nie zmieniać zbyt często pasów",
bo jest to "bardzo ryzykowny manewr wymagający zachowania szczególnej ostrożności".
Więc nie wynika to z kompleksów czy "mam szybkie auto" więc nie zjadę na zewnętrzny pas,
tylko bardziej kwestia "po co mam ryzykować zmieniając pas"?
A już hitem na YT jest gość który leci wewnętrznym pasem kiedy na lewych pasach nic nie ma (ruch lewostronny)
i w momencie jak policja w cywilnym pojeździe mruga mu światłami żeby zjechał i nie blokował pasa, to on im daje po hamulcach
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.