View Single Post
Stary 23-02-2019, 08:49   #3
Rąsia
ford::beginner

Imię: kleofans
Model: bugatti veyron
Silnik: 1100
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: po wymianie turbiny nierówna praca, brak mocy kpcenie , większe zużycie paliwa

tak P0110 oraz Po235. rzekomo skasował... z mojej inicjatywy mechanik wymył czujnik temp. lub ciśnienia doładowania znajdujący się w rurze dolotowej intercoolera. nie pomogło. Zasadniczo samochód odebrałem w gorszym stanie a mechanik "rozłożył ręce" i skwitował "no k... nie wiem". ja natomiast myślę sobie, że może EGR zablokował się w pozycji "otwarty". to jedyna nadzieja... pomóżcie jak ktoś wie bo zainwestowałem a samochód się nie nadaje do jazdy

Bump: turbina wymieniana była z powodu takiego, że mocno gwizdała.. po zdemontowaniu okazało się, że totalne luzy oraz obcieranie wirnika no i przeciek oleju. olej dostał się do katalizatora (mechanik wyjął go i coś tam wypalał palnikiem). olej dostał się także rurą do intercoolera. mówił, że po wymianie silnik dostał samozapłonu na tym oleju co pozostał w układzie i doszedł rzekomo do 3 tys. obrotów i go zdusił. następnie zdemontował intercooler bo inaczej nie mógł go opróżnić z pozostałości oleju. po zmontowaniu wszystkiego do kupy objawy jak niżej opisałem. tzn. po odpaleniu niemalże rzuca silnikiem inaczej mówiąc nierówna praca, usiłowanie rozgrzania, dymienie, następnie wyrównanie obrotów, mniejsza moc. na ciepłym odpala i równo pracuje. natomiast jest to praca o bardzo niskiej kulturze. pod czas jazdy po rozgrzaniu mniejsza moc. gdy przegonię powyżej trzech tysięcy obrotów to dymi. nie wiem jeszcze jaki kolor dymu bo to wszystko działo się wieczorem po zmroku. kolor dymu raczej jasny

Bump: a jeszcze dodam, że przed wymianą turbiny nawet z tym gwizdaniem turbiny pracę silnika oceniam na doskonałą!!! super moc i kultura pracy i zero dymienia. na każdym biegu wciskanie w fotel...
Rąsia jest offline   Odpowiedź z Cytatem