Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem
Co do Focusa ST-Line, 2.0 Ecoblue z PS, wyposażenie pełne poza panoramą:
Wrażenia ogólne:
- PowerShift potrafi tak szarpnąć, że mało nie zerwie poduszek silnika (chociaż poza tym działa lepiej niż DSG, które swoją drogą jest mocno przereklamowane)
- SYNC 3 to nadal śmiech na sali, VAGi czy Kia/Hyundai biją tu Forda na głowę. Bug na bugu.
- apka FordPass nie zawsze działa z autem jak należy
- wykończenie miejscami słabiutkie (np. okolice panelu klimy)
- brak opuszczania lusterek do parkowania
- lusterka zrobione z ****olitu, szkła rysują się od przetarcia szmatką
- ...a lusterka brudzą się jak wściekłe
- elektryczny fotel tylko dla kierowcy, bez pamięci
- przyciski na panelu klimy i kierownicy ciasno rozmieszczone, prawie wszystkie gładkie, więc trzeba patrzeć co się wciska
- dziwne braki tu i tam: brak schowka na okulary, brak lampek za osłonami przeciwsłonecznymi itp.
- rozpoznawanie znaków (a co za tym idzie inteligentny tempomat) w Polsce można sobie darować, system ignoruje co drugi znak. Nawet w Niemczech zdarza się mu zgubić 1 na 10, w porównaniu do konkurencji (VAG, Kia/Hyundai czy Opel) to jest żenada.
+ prowadzenie, aktywna regulacja tłumienia działa bardzo fajnie
+ wyciszenie, do ~170 jest bardzo przyzwoicie
+ dużo miejsca, szczególnie z tyłu
+ wygodne fotele
+ B&O gra bardzo przyjemnie
+ inteligentne reflektory działają bardzo fajnie, chociaż tylko w 8-9/10 przypadków, czasem słabo sobie radzą z wykrywaniem pojazdów jadących z naprzeciwka
Mój konkretny egzemplarz:
- niechlujnie poskładany, zaraz na początku zaczęło mi w czasie jazdy dymić spod maski, na szczęście okazało się tylko, że to jakaś taśma izolacyjna spadła na wydech i zaczęła się palić
- przy 5kkm na autostradzie oszalał GEM i nie pozwolił mi zamknąć szyby, opuszczał ją bo "zapomnial" pozycję krańcową przy zamknięciu, więc na mrozie przy 150km/h walczyłem z zamykaniem okna
- przy 5200km przebiegu spadł wąż między turbo a intercoolerem (naprawione w ASO w 5 minut)
Gdyby nie to, że do wyboru na slużbówkę miałem VAGa (na którego mam wrecz alergię), Opla albo Forda, to niestety, ale Focusa bym nie kupił. Lepszą propozycją jest ceed/i30 albo Mazda 3. Bardzo "nierówne" auto, w niektórych kwestiach swietne, w innych bardzo kiepskie.
Ostatnio edytowane przez bidżej ; 25-02-2019 o 06:36
|