Odp: Błędy P132B, P0130 - jednorazowy brak mocy, delikatne szarpanie na jałowym biegu
Dalej temat sonda lambda w 2.0EB: Nadal ścieram się z problemem sondy lambdy. Permanentnie mam błąd "P0130 - Usterka w obwodzie HO2S11" i od jakiegoś czasu pojawia się też "P0053 - Rezystancja elementu grzejnego HO2S (rząd cylindrów 1, czujnik 1)". Do tego na zimnym silniku czasem nieco nierówno chodzi, czasem też lekko dławi się przy delikatnym przyspieszaniu lub jednostajnej jeździe na niskich obrotach. Brak problemów z mocą. Spalanie w normie. Sonda wymieniona na nową BOSCH... to samo, wymieniona na inną używaną ze sprawnego auta, to samo. Padło więc podejrzenie na szczelność układu dolotowego jednak wszystko wygląda na szczelne i czyste, elektryka też cała przedzwoniona - wszystko ok. Mechanikom pomysły się skończyły. Dzisiaj auto wylądowało na okresowym przeglądzie w ASO i twierdzą, że to na 100% sonda i sugerują wymianę na oryginalną... zapytałem czy nie podejrzewają jednak czegoś innego - jednak jakiejś nieszczelności. Stanowczo powiedzieli, że twarde błedy wskazujące na sondę. Oczywiście proponują oryginalną bo zamienniki są słabe i z tego powodu mogę mieć dalej bład mimo wymiany. Co o tym sądzicie?
|