Temat: [Focus 1998-2004] 1.8 16v zetec - instalacja LPG
View Single Post
Stary 26-02-2019, 12:58   #1
hardbass
ford::amateur

Imię: Jakub
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 16v zetec
Rocznik: 1999
Domyślnie 1.8 16v zetec - instalacja LPG

Witam. Posiadam focusa takiego, jak w temacie, przebieg 200 tys, przez dwa lata od zakupu nie miałem z nim żadnych problemów mechanicznych oprócz zawieszenia. Szukałem dużo, lecz nie znalazłem nic świeżego na ten temat, przeważnie posty z 2013-2015. Mianowicie jak to jest z instalacjami LPG w tych silnikach? Opinie były podzielone, a chciałbym uzyskać trochę świeższych informacji, bo przez te 4 lata mogło się trochę pozmieniać z instalacjami.

1. Czy te silniki rzeczywiście średnio nadają się do gazu? Czy to po prostu opinia pojedynczych osób, które nie dbały o samochód czy instalację?

2. Na co zwrócić uwagę u gazownika, aby mieć pewność że nie instaluje gazu na palę, mimo dobrych opinii?

3. Jak to jest z tymi luzami zaworowymi i tymi gniazdami porcelanowymi? Oraz czy ta lubryfikacja to pic na wodę, czy jednak warto zainwestować i zmniejsza to wypalanie się tych gniazd?

4. Wydaje mi się, ze z tymi instalacjami mogło się trochę pozmieniać przez ostanie lata, dlatego moje pytanie - jaka byłaby najlepsza konfiguracja dla tego silnika? O ile jest sens pchać w niego instalację.
hardbass jest offline   Odpowiedź z Cytatem