Temat: [Focus 2011-2014] Jakie paliwo lać do TDCI 1.6 ?
View Single Post
Stary 26-02-2019, 13:55   #8
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Jakie paliwo lać do TDCI 1.6 ?

Ok, ale jest jeszcze kwestia ekonomiczna. Załóżmy te moje przebiegi. Paliwo premium jest droższe o kolejne 30 groszy, czyli przez te 5 lat / 70 tys. km wydałbym 2142 zł więcej. A jestem przekonany, że przez wcześniejsze 110 tys. km jako flotówka nikt nie bawił się w paliwa premium. Czyli gdyby lać od początku paliwo premium zamiast Auchanowskiego, koszty wzrosłyby do 5508 zł. Zasadnicze pytanie - na ile szybciej zapycha się DPF i degradują się wtryskiwacze? Jeśli stosowanie paliwa premium zagwarantowałoby brak zużycia ww. to oczywiście byłoby to uzasadnione. Więc trzeba tylko określić na ile szybciej na tanim paliwie zapcha się DPF i padną wtryski. Dwukrotnie szybciej? Jakoś nie chce mi się wierzyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na pewno możemy lepiej się poczuć, że "dbamy o samochód" ale nie zawsze jest to uzasadnione... Oczywiście niech każdy sam przekalkuluje i leje co chce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem