Temat: [Kuga 2013-2020] Jaki olej do 2.0 TDCI DW10F
View Single Post
Stary 27-02-2019, 18:20   #32
yaris1
ford::professional

Imię: Jarek
Model: Kuga
Silnik: 2.0 tdci 161KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Jaki olej do 2.0 TDCI DW10F

Cytat:
Napisał lewy87r Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
temat rzeka jak zawsze jeśli chodzi o olej.

Jaki olej? Taki jak producent zaleca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ważne by nie trafić na podróbkę.
Nawet motul czy liqui moly jak jest podrobiony będzie gorszy niż*castrol czy lotos, shell czy cos tam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie są to jakieś delikatne silniki chyba więc sprawa "oleju" jest drugorzędna byle miało parametry jakie zaleca producent. Ważniejsze wydaje się*być dbanie o rozgrzanie oleju, wychłodzenie turbo po "ostrej jeździe", wymiana częściej niż zaleca producent (30k km to trochę sporo, skrócił bym do ~10k), (wiadomo,*że raz do roku wypada wymienić olej) i dbanie o stan oleju choć to chyba nie problem.

2.0 TDCI DW10 to nie sporty motorowe, czy delikatne silniki takie jak turbo subaru, gdzie olej ma podstawowe znaczenie na to czy silnik wytrzyma 50k czy 200k czy 400k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
I tu się zgodzę ważne by było smarowanie. Ja wcale nie przestrzegam zaleceń forda. Mechanik w kopalni leje mi olej 15w40 stosowanych w maszynach ciężkich i działa cicho i równo. A po wizycie w serwisie bo padł mi moduł ABS i dałem się skusić na pełny serwis , i pech do domu traktorem wracałem, na drugi dzień wymieniłem olej i samochód wrócił do normy. Więc nie wiem czy olej zalecany przez serwis nie skraca życia silnika by mogli go naprawiać.
yaris1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem