Temat: [Mondeo 2007-2014] Przestał działać moduł BLUETOOTH
View Single Post
Stary 04-03-2019, 09:00   #48
Kalin20
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Przestał działać moduł BLUETOOTH

Witam Koledzy!

W sobotę w moim mondeo (12 rok, po lifcie, kombi) również pojawił się problem z BT/AUX/USB - wszystkie te ficzery przestały działać w czasie jazdy autostradą. Co ciekawe miałem włączone radio i nie korzystałem z tych opcji, które zniknęły. Generalnie wyglądało to tak, że radio przestało grać, convers się wygasił całkowicie po czym wszystko uruchomiło się ponownie. Radio grało więc nie drążyłem tematu. Na drugi dzień chciałem posłuchać muzyki z USB - wchodzę na AUX/CD a tam pusto - świeci napis AUX, brak opcji wyboru BT/AUX/USB przy czym sama funkcja nie działa - po podłączeniu telefonu po kabelku dźwięk nie jest odtwarzany. Później zauważyłem też, że funkcja telefonu też nie działa, nie mogę w nią wejść. Na conversie telefon zniknął.

I teraz najważniejsze czyli rozwiązanie problemu, które zresztą już w tym temacie padło. Usterkę usunąłem przez wyjęcie na 10-15 minut bezpiecznika F43 ze skrzynki bezpieczników w komorze silnika. Bezpiecznik nie był spalony, nie wyskoczył sam, trzymał się mocno w gnieździe.
Potwierdzam skuteczność tej metody i potwierdzam, że to właśnie ten bezpiecznik resetuje moduł BT w mondeo.

Na koniec ostrzeżenie: jest potrzebny kod z radia bo po wyjęciu bezpiecznika trzeba go wprowadzić. Ale jest też dobra wiadomość - ustawienia radia oraz indywidualne nastawy dźwięku nie zniknęły.
Kalin20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem