Odp: spadki mocy
Pierwszy mechanior u którego byłem stwierdził, że dolot szczelny (pytanie czy uczciwie to sprawdził) - może powinienem metodą "oprysku" dolotu sam zobaczyć...
Co do katalizatora, tez o tym myślałem, ale: następny z fachowców (elektryk) mówi że gdyby KAT był zapchany to auto nie odzyskało by już mocy.
Pogadałem też z tłumikarzami - Ci z kolei twierdzą, że musieliby rozpruć puchę i zajrzeć we wkład bo tak to jest wróżenie z fusów (podobno widzieli takie przypadki gdzie wkład był skruszony i zależnie od tego jak się ułożył blokował lub nie wydech)
Oczywiście za darmo tego nie zrobią, a nie chcę zbyt pochopnie zabierać się za wymienianie co popadnie (po doświadczeniach z poprzednim autem - wymiany wszystkiego co się dało a na końcu prawidłowa diagnoza: sterownik silnika)
.
Przyjdzie mi chyba zaopatrzyć się w jakiegoś ELM-a i samodzielnie obserwować parametry czujników.
Przy okazji: czy ktoś z Was stosował ELM-a od firmy VIAKEN (dedykowany do FORDa z obsługą MS i HS CAN) z Forscanem?
Jeszcze dwie obserwacje, chyba istotna:
W sytuacji gdy moc silnika powróciła nagle, w czasie jazdy, poprawiła się też praca wspomagania, kierownica lżej się kręciła - czy to może wskazywać na jakiś związek? (czujnik ciśnieniowy układu wspomagania? - czy to może mieć coś wspólnego z obrotami, pracą silnika?
Silnik nadmiernie hamuje, szybko traci prędkość po puszczeniu gazu, ale zdarzyła się już sytuacja odwrotna - puszczony z gazu nie hamowła silnikiem w ogóle - jechał swobodnie utrzymując prędkość i nie zgasł...
W tej chwili wiem tylko tyle...że coś jest mocno "nie halo"
Ostatnio edytowane przez SzymonzwanyPiotrem ; 09-03-2019 o 14:49
Powód: dodanie informacji
|