Cytat:
|
Przyjmijmy, że jest to pewien zakres od 13l."w górę", co dla większości zjadaczy chleba w Polsce jest dużo.
|
nie wiem, z księżyca urwałeś się, bo trudno jest mi zrozumieć brak podstawowej wiedzy motoryzacyjnej, w szczególności na forum motoryzacyjnym. chciałbyś aby auto o mocy ponad 250KM i wzwyż, napęd AWD, SUV (większe opory), masa ponad 2 tony paliło nie wiem, 10 litrów (to nie hybryda typu RX450h)? Wskaż mi takie? Nie porównuj tu z CRV czy RAV (choć te też palą ok 11/100 - w rodzinie mam takiego stąd mam wiedzę o spalaniu, a jazda bardziej emerycka) bo to inna półka, a o silnikach o takiej mocy, to w tych markach można sobie pomarzyć.
Miałem oba, 2.0 i 3.5. Jazda mieszana, ze wskazaniem na większość po mieście to ok. 13l, a lekkiej nogi nie mam. Dla porównania Q7 3.0 TFSI, tu spalanie po 10kkm to 15,5l na 100.
A jak kogoś nie stać na SUVa (zakup+eksploatacja) z mocnym silnikiem, to niech nie szuka dziury w całym, bo praw fizyki nie oszuka się.
Przeskakując na inny model Forda, osobiście jestem w szoku ze spalaniem np. takiego Mustanga GT. 14/100 w mieszanej, przy dość ostrej jezdzie (z kilku tysięcy przebiegu).