Odp: Jaka jest procedura wymiany oleju w asb powershift ?
Witam szanownych kolegów od Fordów.
Jako ,ze stałem się posiadaczem Kugi ze skrzynią PS ostatnio dużo czytam o tych skrzyniach .
Mam pytanie .
1.Czy zalecane jest (z praktycznego punktu widzenia ) w nowym samochodzie wymienić olej w PS po przebiegu 1000-2000km ?
W silniku taką wymianę robię w każdym nowym aucie przy przebiegu 1000-2000km . Potem juz co 10000 tys
W poprzedniej Kudze (manual) wymieniłem olej w skrzyni po 1000km i olej był nie za ciekawy . Ciemny i pomiędzy palcami wyczuwalne były jakby drobne ciała obce. Wiadomo ,że koła zębate , docieranie itd . Następne wymiany zrobiłem dwie co 50000 . Samochód a raczej jego skrzynia pracowała bez zarzutu aż do 130 000km . Potem sprzedałem i mam nadzieje ,ze dalej dobrze służy .
Wiem ,że manual to nie to samo co PS , ale tak dla zdrowotności skrzyni czy warto ??
Kolega Tedy pisał o tym ,że " najlepiej aby warsztat miał dostęp do Ford Etis"
Pytanie nr 2. Po co ten dostęp do Etis ? Czy tam zawarte są jakieś szczególne procedury bo skrzynie się różnią w poszczególnych samochodach ???
A co jak nie mają dostępu do Etis ?
Nie ukrywam ,że co do ASO mam mieszane uczucia . Nie dlatego żeby nie umieli , ale z braku czasu nigdy nie zleją do końca oleju . Jak widać z opisu powyżej nie koniecznie zastosują całą procedurę itd .
Sam proces i czynności wymiany oleju w PS wydaje się nie być skomplikowany . Pięknie opisany na forum i jest duzo filmów w necie .
Pytanie nr 3 . Na jakie ewentualne usterki można sie narazić przy samodzielnej wymianie ? Czy po wymianie trzeba robić adaptacje skrzyni ??
Pytanie nr 4 . Czy podczas przełączania skrzyni pomiędzy przełożeniami na 20 sekund tak jak to opisał kolega powyżej (" wciskamy pedał hamulca i 20 sek na każdym przełożeniu ) puszczamy pedał hamulca tak aby koła się kręciły ? Czy wystarczy bez zwolnienia hamulca po 20 sek na każdym z przełożeń ?
Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi .
Pozdrawiam
|