Temat: [Focus 2008-2011] Praca EGR
View Single Post
Stary 19-03-2019, 00:47   #18
Dariusz_B
ford::advanced

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Praca EGR

Przygody z EGR/DPF ciąg dalszy. Jeśli nawet nikt nie odpowie, będzie dla potomnych. Od ostatniego czasu wymieniłem termostat. W końcu trzyma temperaturę 83-84 stopnie, zamiast poprzednich 77. Silnik lepiej się nagrzewa, to i spalanie spadło. Byłem pozytywnie zaskoczony. Na trasie 600km którą pokonuję regularnie uzyskałem wynik 5,2l/100km, kiedy zawsze było 5,7l/100 lub więcej. Przyjemnie...
Niestety nie wpłynęło to w żaden sposób na wypalanie DPF. Może regeneruje się rzadziej, co około 200km zamiast 150km, z uwagi na mniejszą konsumpcję paliwa. To zmusiło mnie do poszukiwań kolejnych przyczyn i padło na czujnik różnicy ciśnień, gdyż przy odpaleniu auta na biegu jałowym na Forscanie widać ciśnienie rzędu 1,6kPa, a przy kolejnym po przejechaniu 5km już tylko 0,9kPa. Wymieniłem czujnik, odpaliłem i... ciśnienia bez zmian. Nie robiłem resetu wartości czujnika wprawdzie. Czy jest w ogóle możliwośc, że jeśli poprzedni czujnik był wadliwy to bez resetu nowy również będzie pokazywał take wahania? Bo na nowym czujniku jest dokładnie to samo...
Dariusz_B jest offline   Odpowiedź z Cytatem