Temat: [Focus 1998-2004] centralny zamek - nic nie działa
View Single Post
Stary 19-03-2019, 11:31   #134
pinochio
ford::beginner

Model: Focus 1.8 TDDi
Silnik: 1.8
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: centralny zamek - nic nie działa

Odświeżę temat, bo akurat mi wyskoczył w Google. Byłem u kolegi, wcześniej normalnie z pilota zamknąłem drzwi, po wyjściu od niego przestała działać centralka, ani z pilota ani z kluczyka ani od środka z przycisków przy klamkach nie zamykały się wszystkie drzwi. Otwierać mogę tylko poszczególne drzwi kierowcy i pasażera z kluczyka, przycisk klapy na konsoli nie działa również. Teraz też nie mogę otworzyć tylnej klapy z kluczyka i nie chcę się siłować, bo boję się urwać kluczyk. Ponieważ auto ma blisko 19 lat i nigdy nie była wymieniana bateryjka, pierwsze co pomyślałem i zrobiłem, to wymieniłem bateryjkę w pilocie, kontrolka od dawna się nie podświetlała, więc i teraz nie świeci. Próbowałem wejść w modus programowania kluczyka, ale uzyskuję tylko sygnał po czterokrotnym przekręceniu kluczyka z poz. 0-II, po naciśnięciu natychmiast jakiegokolwiek przycisku nie otrzymuję sygnału wejścia w modus zaprogramowania kluczyka. Raz tylko wczoraj usłyszałem centralkę przy zamykaniu z klucza drzwi, jednak było to tylko jednorazowe brzęczenie zamków. Bezpiecznik 63 z tyłu puszki jest dobry. Może to być ten cały moduł komfortu?

Edit:

Popsikałem płynem WD40 we wszystkie zamki, trzasnąłem mocno drzwiami od strony kierowcy i... zamykanie centralne działa z kluczyka, oraz działa teraz otwieranie klapy bagażnika przyciskiem z konsoli. Kluczykiem udaje mi się także po kilku próbach otworzyć tylną klapę bagażnika. Wychodzi na to, że pilot jest zepsuty. Była sprawa z zamkami i pilotem, teraz zamki zadziałały, a pilot nie działa, pomimo wymiany baterii. Co w tym pilocie może być uszkodzone i jak go naprawić?

Edit2:

Odpiąłem na godzinę moduł komfortu, nic się nie zmieniło, nie działa otwieranie z pilota i nie idzie wejść w modus programowania kluczyka, nie ma tego drugiego sygnału. To już jestem coraz bliżej przekonania, że po zmianie bateryjki uszkodziłem coś w pilocie albo i wcześniej w nim coś padło. Tego układu od przycisków nie mam odwagi ściągnąć, żeby czegoś tam nie urwać, a normalnie nie chce łatwo się ściągnąć, jakby był połączony z tymi przyciskami.

Ostatnio edytowane przez pinochio ; 19-03-2019 o 18:53
pinochio jest offline   Odpowiedź z Cytatem