Cytat:
@ hunteroza
, doszedłeś do tego co piszczy? Też słyszę ten dźwięk. Jak się na nim nie skupiam to nie przeszkadza, ale przy dłuższej trasie obawiam się, że może irytować.
|
Hej. Tak doszedłem, piszczy cewka w układzie podświetlania LCD. To takie prostokątne srebrne na przedniej płytce wyświetlacza. Bardziej kumaty człowiek z tego forum powiedział mi, że co najlepsze cewka piszczy bo została użyta z mocnym zapasem. Komtel w Sochaczewie próbował to wyeliminować, z tego co wiem wyciągnęli tą cewkę, ale nic to nie dało. Jest wysokomocowa, więc ciężko cokolwiek zrobić. Pozostaje albo przerabiać podświetlenie na LEDy (skomplikowane i jednak ingerencja), albo wyciszać tą cewkę przez obłożenie materiałami wyciszającymi (bałbym się o zagrzanie w lato) albo przez zalanie specjalną "żywicą"/pastą - tu wolałbym mieć drugie radio do eksperymentu, ale nawet jeden elektronik coś mi polecił, jesli będziesz chciał mogę spróbować odszukać. Podsumowując, przypadek trochę beznadziejny, a najlepsze, że nowe moduły od Bosch też piszczą (info od tego komisu) i Niemiaszki nie widzą w tym problemu. Na razie jeżdżę z tym i skupiam się na muzyce, już tak mocno nie przeszkadza jak kiedyś, ale myślę, że wrócę jeszcze do tematu. Jakbym trafił na jakieś drugie radio do kupna w dobrej cenie, to można eksperymentować. Aha miałem też plan zmieniać na Sony, ale finalnie nie wyszło, bo trzeba coś przerabiać przy bluetooth, musiałbym mieć tu pomoc.