Temat: [S-MAX 2015- ] Który silnik wybrać
View Single Post
Stary 25-03-2019, 10:36   #6
zdzichu500
ford::average

Imię: Zdzich
Model: S-Max
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Który silnik wybrać

Cytat:
Napisał adamrw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam w związku z tym prośbę o informację na ile wytrzymałe są silniki benzynowe 1,5 (1,6)l? Jeżdżę na tyle mało (ok. 18-20k rocznie), ze naturalny wydawałby się silnik benzynowy, ale mam obawy czy tak wysilona jednostka (przy zakupie na ok. 10+ lat) wytrzyma.
Mam SMAX 1.5 i po mieście daje rade a na autostradzie zapakowany w 5 osób i bagaże spokojnie 160 km/h pojedzie bez większego wysiłku (jakiś zapas mocy jeszcze jest ale szybciej nie próbowałem). Wiadomo, że jak chcesz ruszać pierwszy spod świateł to nie jest to ten silnik który powinieneś wybrać. Zatłoczone drogi krajowe z jednym pasem w każdą stronę - jeżeli po takich drogach jeździsz spokojnie to będzie OK a jak na nich często wyprzedzasz wykorzystując małe luki to mocy trochę brakuje.
Co do żywotności to trudno powiedzieć - przez ponad rok silnik się nie popsuł. Z drugiej strony jak kupowałem swojego bo można było wziąć gwarancję 7 lat/140 000 km to może nie będzie tak źle.
zdzichu500 jest offline   Odpowiedź z Cytatem