View Single Post
Stary 25-03-2019, 15:22   #488
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Kodeks Drogowy... pytania i odpowiedzi

Czy przedstawiony obrazek przedstawia drogę o dwóch jezdniach, po jednej dla każdego kierunku ruchu? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli na takiej drodze mamy usytuowane skrzyżowanie z drogą podporządkowaną, to w myśl przepisów, wyjeżdżający z drogi podporządkowanej ustępuje pierwszeństwa wszystkim pojazdom poruszającym się drogą z pierwszeństwem (w tym nadjeżdżającym z prawej strony i zawracającym na tej drodze).
Wiem, że wielu teoretyków ma wątpliwości w tej kwestii, bowiem takie rozumienie przepisu jest mało intuicyjne. Dodać jednak należy, że w kodeksie mamy także i taki zapis "Zabrania się zawracania w warunkach w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu drogowego na drodze lub ten ruch utrudnić" (Art 22.1 punkt 6.4). Tak więc bezwzględne egzekwowanie prawa do pierwszeństwa
wynikającego z art. 25 ust. 1 ustawy - Prawo o ruchu drogowym, może okazać się zgubne.
Nie zmienia to jednak faktu, że od lat eksperci próbują ustalić jednolitą interpretację przepisów i wychodzi na to, że zarówno wśród zwolenników, jak i przeciwników takiego rozwiązanie można mówić jedynie o pierwszeństwie dorozumianym. każdy znajduje argumenty dla takiej, a nie innej interpretacji. I tu dzięki dla kolegi Triam, który przedstawił zdanie przeciwne. Za to z jego interpretacją skrzyżowania, a w zasadzie dwóch, nie wypada mi się zgodzić, bo dalece odbiega od ogólnie przyjętej.
Nie wiem czemu obrazek nie wszedł. https://www.google.com/imgres?imgurl...act=mrc&uact=8

Ostatnio edytowane przez hak64 ; 25-03-2019 o 15:24
hak64 jest offline   Odpowiedź z Cytatem