View Single Post
Stary 27-03-2019, 11:48   #15
HPBaxxter
ford::average

Imię: Dominik
Model: FOCUS MK2
Silnik: 1.6 TDCi 90KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Falowanie temperatury silnika i niedogrzewanie

Doszedłem do wniosku że zakupię nowy termostat wraz z czujnikiem i wymienię. Przy okazji płyn na nowy. W sobotę w Bydgoszczy było prawie 20 stopni. Generalnie bardzo ciepło. Co prawda udało mi się dobić temperaturę do 83 stopni i nawet trzymała się wartości bez pływania. Natomiast potrzebowałem na to dobre 10km i momentami musiałem pare razy auto przeciągnąć mocniej. Przypominam że na dworze 20 stopni a ja mam dodatkowo zakrytą całą chłodnicę... Zanim oczywiście udało mi się dobić stabilnych 83 stopni, auto sobie pływało w zakresie 72-77 stopni w zależności od prędkości jazdy, postoju itd. Uważam że w takich warunkach pogodowych, z wyłączonym nawiewem i z zasłoniętą chłodnicą takie zachowanie jest niedopuszczalne.
Mam dwa pytanka. Jakiej firmy polecacie termostat? Szczególnie ci co już wymieniali w tym aucie. Czy termostat firmy FEBI będzie dobry? Można kupić za 115zł. Jest to coś pomiędzy najtańszą chińszczyzną a droższym Gates'em.
Czy ma ktoś namiary do jakiegoś tutoriala jak wymienić termostat plus płyn, z odpowietrzeniem i wszystkim po kroku żeby nie narobić biedy? Niestety nie mam kanału i pozostaje wymiana pod domem.
HPBaxxter jest offline   Odpowiedź z Cytatem