View Single Post
Stary 28-03-2019, 23:01   #18
mcb
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Fusion
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Nie działają tylne wycieraczki.

Cytat:
Napisał kdrozd94222 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam serdecznie!
Niedawno kupiłem Forda Fusion z 2007 roku i poprzedni właściciel powiadomił mnie że nie działają tylne wycieraczki. W trakcie uruchomienia przednich wycieraczek, automatycznie zostały uruchomione wycieraczki tylne,ale w taki sposób,że one nie pracują,tylko wydają taki "burczący" dźwięk. Podejrzewam że jest do wymiany silniczek,ale chciałbym się Was zapytać co o tym sądzicie. Dziś po raz pierwszy jechałem w deszczu, no i to właśnie się stało. Proszę o odpowiedź. Dodam że nie jestem w sprawach samochodu jakimś specjalistą,dlatego prosze o wyrozumiałość.
Ja z trochę innej beczki... Jeżeli masz czas i chęci, to powyższe rady o wiele bardziej doświadczonych kolegów z pewnością są cenne i warto próbować, ale można też z innej strony. Po identycznych objawach, samodzielnej, nieskutecznej próbie oczyszczenia (nie mam problemu z pracami manualnymi, ale na ogół w innej branży - nie jestem mechanikiem), przeczytaniu paru opisów regeneracji i obejrzeniu jakiś filmów na Youtube, w końcu postanowiłem wymienić cały silniczek na inny (używka, zakup z możliwością zwrotu, gdyby jakimś cudem nie działało, wcale nie najtańsza opcja). Od paru ładnych lat nie mam problemów z działaniem tylnej wycieraczki, która wcześniej była martwa. Wybór należy do Ciebie - nigdy nie wiadomo na co trafisz kupując używkę. W moim wypadku czas zmarnowany na nieowocną naprawę był warty o wiele więcej niż ryzyko i koszt zakupu używanej części. Po prostu "stary" silniczek okazał się zajechany zbyt dawno temu i zbyt mocno, na co poprzedni właściciel auta miał totalnie wylane.

Dodam jeszcze, że wg mnie niedziałająca tylna wycieraczka to "pierdoła" i gdyby chodziło o bardziej wartościowy problem, to w życiu nie zaryzykowałbym zakupu i montażu używanej części.

Ostatnio edytowane przez mcb ; 28-03-2019 o 23:13
mcb jest offline   Odpowiedź z Cytatem