Cytat:
Ja diesla mam dość, już nie wspomnę o naprawach zużytego osprzętu, tzn o kosztach,
|
Akurat normy emisji sprawiły, że prawie wszystkie benzyniaki dorobiły się: bezpośredniego wtrysku, kół dwumasowych, turbin czy filtrów cząstek stałych, więc stopień skomplikowania podobny.
Cytat:
Panowie a jak sprawa wygląda z automatem? Moje kolejne autp to musi być diesel plus automat. Piszecie, że automat nie ogarnia a to w sumie tylko 120 koni (w moim przypadku). Jakie są obroty na różnych prędkościach?
Tutaj dopłata to 10 000 do automatu ale auto biore na długowieczne użytkowanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
|
Zapewne z 120 koniami automat będzie się sprawował lepiej niż przy 150. Ale najlepiej samemu sprawdzić u jakiegoś dealera.
Cytat:
Nowy Ford Focus – „automat” zamiast skrzyni dwusprzęgłowej
Do wszystkich silników, z wyjątkiem najsłabszego diesla i najmocniejszego benzyniaka, można zamówić hydrokinetyczną, automatyczną skrzynią biegów. To niecodzienna sytuacja w erze dominacji skrzyń dwusprzęgłowych.
Ośmiostopniowy „automat” szybko reaguje na wciskanie pedału przyspieszenia i gładko włącza kolejne biegi. Nie ma też problemów ze sprawną redukcją. W zasadzie łopatki do ręcznej zmiany przełożeń nie są tu do niczego potrzebne. W praktyce skrzynia robi dobre wrażenie, jednak do najlepszych trochę jej jeszcze brakuje. Dlaczego? Wystarczy spojrzeć w dane techniczne, by zauważyć, że nieco pogarsza osiągi i delikatnie zwiększa spalanie. Nieznacznie, ale zawsze. Być może częściowo z tego powodu w Focusie z silnikiem 1.5 EcoBlue 120 KM zużycie paliwa wyniosło 7,0 l/100 km. To sporo, ale dynamiczna jazda po pagórkowatym terenie też zrobiła swoje, więc nie jest to do końca miarodajny wynik.
|
https://moto.onet.pl/testy-nowych-sa...r-test/f9xyws9