Temat: [Mondeo 2007-2014] Blaupunkt NX DVD i "znikanie" satelitow
View Single Post
Stary 04-04-2019, 04:35   #361
Turbovolv
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Blaupunkt NX DVD i "znikanie" satelitow

Witam, na wstępie chciałbym powitać wszystkich z racji iż to mój pierwszy wpis na tym forum. :-)
Miałem ten sam problem co znaczna część użytkowników, NO GPS na mojej navi w świeżo zakupionym aucie, a więc poszukiwania na forum i próby rzeźby na swoim samochodzie.
Z mojej strony problem NO GPS-a rozwiązałem tak, zdjąłem lampkę na podszybiu wkładając cienki płaski śrubokręt po środku lampki od strony szyby, lampka wtedy trochę z jednej strony opada i trzeba ją delikatnie wyjąć z zaczepów. Nie odpinałem jej z przewodów bo mi nie przeszkadzało że sobie wissi, odkreciłem śrubkę torx i wtedy zaczął się problem bo moduł gpsa dosłownie przykleił się do dachu ale delikatne podważanie śrubokrętem raz z jednej strony raz z drugiej i eureka udało się, moduł wissi sobie, antenę zdjąłem z dachu i zaczęło się gdybanie jak to uzdrowić....?
Oczyściłem wszystkie styki delikatnie cieniuteńkim śrubokrętem, delikatnie wydmuchałem cały ten nagar co się tam znajdował, odrobinę wd40 na styki modułu gps i anteny, następnie obrobine smaru miedzianego na styki tak samo modułu i anteny i złożyłem ze sobą moduł z anteną na dachu celem testu działania i gitara...! Pokazało mi 8 satelit - nie wiem ile powinno być ale porównując wcześniej zero a teraz osiem to mi pasuje, ale to nie koniec. Żeby problem nie wrócił od deszu, wilgoci itp. to dociąłem sobie uszczelkę o zbliżonym rozmiarze stopki antenowej na dach z otworami na środku na połączenia, potem tą uszczelkę delikatnie przesmarowałem smarem by dobrze uszczelniło i nie dostawała się woda do środka.
Na koniec montaż wszystkiego i po robocie. Zajęło mi to około 1,5 godziny gdyż robiłem to pierwszy raz.
A aaaaaa jeszcze jedno, gwint tej śrubki też delikatnie nasmarowałem bo miałem wielki problem ją odkręcić pierwszym razem, porażka jakaś była.... no i po całym montażu trzeba to mocno skręcić, włożyć lampkę na miejsce i tyle.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Turbovolv ; 04-04-2019 o 04:39
Turbovolv jest offline   Odpowiedź z Cytatem