Cytat:
|
O gustach się nie dyskutuje,ale miałem okazję przetestować ten samochód bardzo dokładnie, i rozumiem że może ktoś chce kompakt.Zapewniam Cię że focus a mondeo to przepaść jeśli chodzi porównanie w każdej dziedzinie i kategorii porównawczej mimo że mondeo ma już 6 lat od premiery(skrzyniaA8 porażka,spalanie -takie same jak w 1600kg 210konnym moim silniku ,komfort ,wykończenie wyciszenie,praca zawieszenia,odczucie wizerunkowe w środku wspomniane,zegary,przestronność wnętrza,i teraz jeszcze te cięcia.I zapewniam Cię że dobrze się targując na mondeo dostajemy 25 tysięcy rabatu bez większego problemu co czyni cenę tak podobną że nawet bym się nie zastanawiał.
|
No raczej naciągasz rzeczywistość. Ja dostałem 18 tys. rabatu na Focusa Active a można dostać i ponad 20, wiec jak porównywalnie doposażymy Mondeo i Focusa to te 25 tys. rabatu nic nie zmienia.
Co do skrzyni ja i tak zamówiłem z manualem, więc niedomagania automatu mnie nie dotyczą (w tym i większe spalanie).
Co do wyciszenia, to w każdym teście chwalono Focusa. W niektórych nawet zwracano uwagę, że trudno znaleźć lepiej wyciszone auto nawet w segmencie D. Co prawda Mondeo nie jeździłem ale Insignią i nowym 508 i było głośniej.
Co do deski, nie jest taka zła, zresztą wczoraj była premiera nowej Kugi i tam deska jest identyczna. W testach też raczej jakiś większych narzekań nie było (w kontekście klasy C, oczywiście).
Jeśli ktoś jeździ 95% sam to na co mu większa przestronność wnętrza (zresztą trudno znaleźć w klasie kompaktowej więcej miejsca). Inni np. mogą sporo jeździć po mieście, a tam czym mniejszy samochód tym lepszy.