Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem
W ostatni piątek odebrałem swojego Focusa Mk4. Przez ostatnie 4 lata jeździłem przedliftowym Mk3. Oba z silnikiem 1.0 ale „stary” 100 KM a nowy 125. Pierwsze wrażenie, że Mk4 jest znacznie szerszy co po sprawdzeniu wymiarów okazało się nieprawdą. Jest węższy o 3 cm. Różnicę w długości widać od razu , zarówno na zewnątrz jak i w środku. Ilość miejsca na nogi z tyłu sporo większa. Mam wygodniejsze fotele. Choć w obu samochodach są typu sportowego to czuć różnicę, siedzi się jakby głębiej. Schowek po stronie pasażera wreszcie zaprojektowany z głową, po otwarciu nic z niego nie wypada. Dodano też mały schowek pod włącznikiem świateł. Na pewno się przyda.
A teraz wrażenia z jazdy. Jest sporo ciszej. Silnik jest bardziej elastyczny. Że lepiej przyśpiesza to oczywiste. Prowadzi się tak samo pewnie jak poprzednik. Nie wiem skąd u kogoś wzięła się sugestia, że pływa na boki. Hamulce mam wrażenie , że nieco lepsze. Lepiej wchodzą biegi.
Tyle na razie po przejechaniu 400 km.
Tak na marginesie to nie rozumiem w czym problem w braku Key Free przy tylnych drzwiach. Mam samochód z wyprzedaży 2018 i też nie ma tego bajeru. Co za problem przedtem dotknąć na chwilę przedniej klamki?
|