Temat: [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem
View Single Post
Stary 10-04-2019, 11:05   #403
vegeciak
ford::advanced

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może nie dla Ciebie, stąd rozumiem niechęć, ale przydatność jest
Nie twierdzę, że jej nie ma. Po prostu uważam, że w naszym klimacie (gdzie naprawdę mroźny jest tylko miesiąc, może dwa) i w mojej sytuacji (garaż w domu i pracy) ewentualna korzyść z posiadania ogrzewanej szyby jest znacznie niższa niż niedogodności, jakie tworzy.

Załóżmy nawet, że w środku zimy jadę do rodziny/znajomego albo załatwić coś na miasto i zostawiam samochód pod chmurką. Nawet po 2-3h szyby nie zamarzną tak, że zeskrobanie lodu będzie jakoś strasznie uciążliwe i zajmie więcej niż minutę. Jeśli dodam do tego ewentualną konieczność odśnieżenia auta i skrobania szyb bocznych (czyli latanie naokoło i tak mnie nie ominie, nawet z pakietem zimowym), to po co mi taka funkcja? Przydatność niemal zerowa. Skoro i tak muszę biegać wokół samochodu a samo zeskrobanie lekko zalodzonych szyb nie jest mega uciążliwe, to wolę nie mieć pakietu i przez cały rok cieszyć się "czystym" widokiem z przodu. Po prostu dla kilku tygodni wątpliwej wygody nie chcę męczyć się przez cały rok...

W tej chwili nie mam ogrzewanej szyby i przez całą zimę szyby skrobałem może 10-15 razy, w tym chyba tylko raz lód nie odchodził za pierwszym pociągnięciem skrobaka. Sama zima trwała 1,5 miesiąca, mroźne były może 2-3 tygodnie. Teraz mamy początek kwietnia, słońce od końca marca świeci mocno i paski na szybie są/byłyby bardzo widoczne. I tak będzie do września/października... Nie upieram się, że pasku muszą każdemu wybitnie przeszkadzać, ale jeśli ktoś twierdzi że ich nie widzi to zalecam wizytę u okulisty.

Podgrzewana szyba moim zdaniem może być naprawdę przydatna tylko dla kogoś, kto nie ma garażu i przez całą zimę codziennie musi skrobać szyby po nocy stania auta na mrozie.

Z podgrzewanych foteli i tak bym nie korzystał, bo podobno nie są one zbyt zdrowe dla mężczyzn. Jedynie grzanej kierownicy mi nieco szkoda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do dokładania adaptacyjnych LEDów... Doskonale wiem, że "egzotyczne" czy wypasione konfiguracje trudniej sprzedać. Po prostu nie rozumiem, dlaczego w wersji Titanium tych LEDów jest sporo (proporcje względem zwykłych to na oko 1:3), natomiast podobnie kosztującego ST-Line z tymi światłami nie widziałem żadnego.
vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem