Temat: [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem
View Single Post
Stary 10-04-2019, 17:43   #428
vegeciak
ford::advanced

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Miałem zakończyć temat, ale skoro inni użytkownicy dalej go ciągną, cytując w kółko jeden fragment zamiast odnieść się do głównych "zarzutów" (i chłodnego porównania zalet do wad), więc powtórzę:

Uważam, że w naszych warunkach klimatycznych (z wyjątkiem skrajnych rejonów na południu kraju) podgrzewana przednia szyba jest kompletnie bezsensownym "gadżetem". Opcja ta dodaje widoczne przez cały rok paski (których nie można "wyłączyć" gdy z nich nie korzystamy, i to w najważniejszym, najbardziej widocznym podczas jazdy miejscu) żeby przez raptem kilka zimowych, mroźnych tygodni w 5-8 minut automatycznie odmrozić szybę, kiedy skrobaczką można zrobić to w mniej niż minutę. Ani to oszczędność czasu, ani specjalna wygoda, bo na ogół i tak musimy ręcznie wyczyścić szyby boczne, a nieraz także i odśnieżyć całe auto (zmieść śnieg z dachu, odśnieżyć światła, itd.).

Pomijam już fakt, że sytuacji do skrobania nie ma aż tak wielu, bo nadal twierdzę, że większość ludzi których stać na auto za ok 100 tysięcy, stać również na garaż. W większości galerii parkingi też są zadaszone albo znajdują się pod ziemią, a nawet gdy zostawimy samochód pod chmurką załatwiając coś na mieście, to w 2-3h szyba nie zdąży zamarznąć, by jej podgrzewanie było potrzebne.

Jedyny problem ze skrobaniem widzę po całym dniu pracy (jeśli ktoś nie ma garażu), ale osobiście wolałbym przez miesiąc poświęcić minutę na wykonanie 4-5 ruchów ręką z każdej strony auta, niż przez cały rok jeździć z "czymś odwracającym uwagę" przed oczami, bo jest to zdecydowanie bardziej uciążliwe. Skrobanie szyby zajęło mi w tym roku łącznie pewnie mniej niż godzinę, za kółkiem spędziłem ich ok. 400 (szacunkowo, 15000km podzieliłem przez średnią 40km/h).

Ale co kto lubi... EOT z mojej strony.

Ostatnio edytowane przez vegeciak ; 10-04-2019 o 17:47
vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem