View Single Post
Stary 10-04-2019, 19:23   #16
lookmal
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Focus Mk4
Silnik: 1.0 125KM (zmierzone 130KM i 210 Nm)
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Drgania nadwozia po dezaktywacji 3 cylindra, 1.5 EcoBoost 150KM

Cytat:
Napisał ddela Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam EB 1.0 i nie zauważylem czegos takiego. Czy ktos inny z EB 1.0 odczuwa taki efekt?
Chodzi o jakies wyraźne szarpniecie czy tylko dźwięk?
.
Cześć,
ech... w końcu...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja sygnalizowałem ten problem już dość dawno - głównie na grupie MK4 na FB - ale nikt tam tego nie potwierdził...
TAK, wyłączenie cylindra w 1.0 125KM czuć wyraźnie. Szczególnie w zakresie 2200-2750 obr/min. Czuć to wyłącznie przy częściowym obciążeniu - im wyższy bieg tym bardziej jest to wyraźne. Pojawiają się delikatne wibracje zbliżone do lekkiego niewyważenia koła czy delikatnie krzywej tarczy hamulcowej. Jest jeszcze jeden efekt - przy 1800 obr/min czuć szarpnięcie przy dołączaniu cylindra. Zgłosiłem to w serwisie - ale nic nie byli w stanie mi powiedzieć - brak aktualizacji softu....
Oczywiście sprawdziłem dokładnie czy to rzeczywiście ACT. ODŁĄCZYŁEM WTYCZKĘ OD SIŁOWNIKA sterującego. Efekt wibracji zniknął całkowicie. Co ciekawe, odłączenie wtyczki nie powoduje automatycznego wywalenia CHECKa. Jeździłem z odłączonym ACT przez cały dzień - check się oczywiście w końcu zaświecił (skasowałem Torque'm). Niestety jazda z odłączoną wtyczką nie jest obojętna - auto nie ma mocy poniżej 1700 obr/min i ma czasem szarpnięcie przy 4200 obr/min - ale sama kultura pracy silnika jest wtedy bez zarzutu.....
I jeszcze ciekawostka - przez pierwsze trzy miesiące czyli jakieś 5000 km nie przypominam sobie takich drastycznych efektów. Mam wrażenie, że pojawiły się z czasem. Aktualnie mam 11000 km.
Jakby ktoś - coś to piszcie! Mam nadzieję, że to się da jakoś wyeliminować bo dla mnie jest to najbardziej denerwująca rzecz w tym aucie...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lookmal jest offline   Odpowiedź z Cytatem