View Single Post
Stary 10-04-2019, 21:56   #15
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: układem smarowania silnika , czerwona kontrolka oleju...

Powiem Ci że sam byłem w mega szoku co do tego ciśnienia i wypytywałem mechanika (to bliska rodzina mojej żony i na prawdę uczciwy gość) czy rozgrzał silnik itp, czy dobrze to zmierzył. I powiedział to co napisałem, że dla pewności podpiął kompa bo wiadomo że wskazówka temperatury w kabinie niewiele mówi o faktycznej temperaturze głowicy, i rozgrzewał aż mu na kompie pokazało 89st. Z tego co patrzyłem to pomiar robi się przy 80st. Więc pomiar jak sam mi powiedział jest wiarygodny. Jeszcze go pytałem czy to możliwe że przypadkiem nagle pompa zaczęła dobrze tłoczyć olej ale absolutnie mi to wykluczył. Co do stanu silnika to by wynikało że pompa pracuje jeszcze całkiem dobrze no i chyba dobrze to świadczy o panewkach na wale, prawda? Nie ukrywam że dbam o ten silnik dość mocno, olej max co 10tys, filtry zawsze oryginalne i olej 5W30 Valvoline MaxLife a wcześniej Mobil 5w30 super 3000 xe. Zastanawiający jest tylko ten opiłek, skąd to może być, bo przecież nie ze spodu silnika bo panewka to pewnie by już była w kawałkach i obrócona jeśli by coś było z nią nie tak. Ciekawe skąd to... Czyli co teraz? Kupno czujnika i wymiana? Jaki czujnik najlepiej kupić? Bo kiedyś czytałem że z niektórymi producentami są klocki...

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 10-04-2019 o 21:59
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem