View Single Post
Stary 14-04-2019, 11:03   #298
vegeciak
ford::advanced

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a
Domyślnie Odp: Oczekiwanie na odbiór, zmiany w specyfikacji zamówienia.

Cytat:
Napisał potraff Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A takich Twoich wpisów, jest od groma.
Tak jak Twoich, zachwalających ledwie litrową, 125-konną, niemal "przyklejoną do drogi" rakietę. Chcesz się licytować i liczyć konkretne wpisy? Czy wolisz rozmawiać na argumenty i odpowiedzieć na pytanie, dlaczego skoro ta belka taka dobra to nie jest montowana w większych/mocniejszych autach? A może zaprzeczysz stwierdzeniu, że to przede wszystkim budżetowe rozwiązanie, które trafiło do Focusa wyłącznie za sprawą cięcia kosztów?

Na wielowahaczu Focus zbudował legendę, a teraz marketingowcy Forda z pomocą "opłaconych" dziennikarzy próbują wmówić, że "w sumie belka nie jest taka zła" (i jak widać na Twoim przykładzie - trafiają na bardzo podatny grunt). Brakuje jeszcze, żebyście zaczęli twierdzić, że jest lepsza od wielowahacza i w sumie szkoda, że Ford tak późno zdecydował się na zmianę...
Cytat:
Napisał potraff Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A płakanie na forum, nie spowoduje:[...]
Pewnie... Lepiej siedzieć cicho i przymykać oko na niedoróbki, oszczędności, wady, itd. Niech dziennikarze nadal jeżdżą na "sponsorowane testy", zachwycają się wypożyczonymi za darmo, do celów marketingowych autami, a klienci m.in. na podstawie wspomnianej "reklamy" kupują coraz to gorsze samochody. Lepiej nie nagłaśniać oszustw przy testach spalin, wycofania "po cichu" wielowahacza, rdzewiejących karoserii, itd. Nie nawołuję do buntu, ale brak chociażby krytyki na takie zachowania to jawne zaproszenie do kolejnych cięć i "nieczystych" zagrywek ze strony producentów (wszystkich, nie tylko Forda).
Cytat:
Ja gdybym nie chciał mieć silniczka 3 cylindrowego, to takiego bym nie kupił.
Gdybym uważał, że środek auta jest za plastikowy, też bym takiego nie kupił.
Ale to trzeba po męsku sobie postawić listę priorytetów i się tego trzymać.
Widzisz... Z jednej strony zarzucasz mi, że w kółko piszę to samo, z drugiej nadal masz problem ze zrozumieniem sensu mojej wypowiedzi. Spróbuję wytłumaczyć najprościej jak się da:

Focusa zamówiłem świadomie. Znałem jego bolączki, m.in. mały bagażnik, brak dodatkowych nawiewów na tył, kiepski system multimedialny i moim zdaniem największą - słabe jakościowo wnętrze. Wszystkie je zaakceptowałem, bo w aspektach kluczowych z punktu widzenia kierowcy Ford wypadał (przynajmniej na papierze) dobrze:
- jako jeden z niewielu kompaktów nadal miał wielowahacz
- adaptacyjne światła LEDowe w materiałach reklamowych wypadają świetnie
- silnik j/w., dodatkowo jechałem 1.0 (1.5 nie był/jest dostępny u żadnego z dealerów) i poza brakiem mocy na nic się nie uskarżałem.

Jak to mówisz, postawiłem sobie listę priorytetów i stwierdziłem, że dobre zawieszenie, światła i silnik są dla mnie ważniejsze niż jakieś dodatkowe nawiewy czy kilkadziesiąt litrów więcej na bagaż. Auto zamówiłem, czekałem na odbiór.

W międzyczasie dowiedziałem się, ze wielowahacz w nowej specyfikacji wylatuje, adaptacyjne LEDy oślepiają i przynoszą więcej szkody niż pożytku, a silnik po odłączeniu dodatkowego cylindra wpada w wyczuwalne, irytujące drgania (w co jestem w stanie uwierzyć, 1.5 ma większą pojemność więc i drgania mogą być mocniejsze, przez 15-20 min jazdy mniejszym 1.0 i to z różną dynamiką mogłem tego nie wyczuć). Mam nadzieję że teraz już widzisz, dlaczego moja ocena nowego Focusa się zmieniła. Drugi raz tego trzycylindrowego, plastikowego kompakta z belką z tyłu za ponad 100 tysięcy bym nie zamówił.

EOT z mojej strony. Nie ma sensu, żebym tu wchodził dopóki nie pojawi się cennik ST.
Cytat:
Napisał stew66 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Brawo kolego @potraff , w końcu ktoś to napisal dobitnie, bo tego jęczenia i ubolewania nie ma końca, nic tylko stworzyć osobny temat pod tytułem " Klub Jęczącej Marty" z przymrużeniem oka ;-)
Skoro masz już Focusa (wnioskuję to po roczniku 2018/2019), to co robisz w temacie poświęconym zamówieniom? Wystarczy tu nie wchodzić i nie będziesz musiał czytać niczyjego jęczenia (jeśli samo ignorowanie poszczególnych wpisów jest dla Ciebie zbyt trudne).
vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem