View Single Post
Stary 15-04-2019, 22:25   #317
forger
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Focus Active HB
Silnik: 1.5 EB 150KM M6
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Oczekiwanie na odbiór, zmiany w specyfikacji zamówienia.

Witam wszystkich* To mój pierwszy post na forum. Przymierzam się do zakupu Focusa w wersji Active Business HB 1.5 benzyna w manualu. Na jesieni dowiedziałem się, że wiosną będą fotele AGR, dlatego wstrzymałem się z zamówieniem.

Podobnie jak wielu z Was mam dylematy związane z konfiguracją. Na pewne rzeczy jestem zdecydowany:

- wersja Business (istotna jest nawigacja),
- fotele AGR (szkoda, że gryzą się z pakietem Family),
- Full LED statyczne,
- pakiet Parking (istotne są kamera + osłona drzwi),
- pakiet Winter,
- pakiet Active Blue,
- Blind Spot + Cross Traffic Allert,
- przyciemniane tylne szyby (chłodniej dzieciom),
- rozszerzona gwarancja (bodajże do 5 lat)

Zastanawiam się natomiast nad:
- oknem dachowym. W takiej konfiguracji w wersji HB znikają relingi co nie jest problemem, choć żona woli wizualnie z relingami. Na forum przeczytałem jednak, że jest głośniej w aucie co już mi za bardzo nie odpowiada.

- kolorem: Metropolis White z czarnym dachem vs Chrome Blue. Niebieski muszę jeszcze obejrzeć na żywo.

- pakiet Technology. Interesuje mnie w nim Auto High Beam i Driver Allert, ale co do pierwszego to nie jeżdżę zbyt często w trasie po nocy, a Driver Allert nie wiem jak się sprawdza.

Zależy mi też na klimatyzacji automatycznej, ale tu Ford w odróżnieniu od pozostałych wersji połączył to w pakiet z keyless - system którego w dotychczasowej postaci nie chcę. Teraz okazuje się, że w nowej specyfikacji doszły 2 zmiany. Tylne drzwi nie są już keyless, oraz to na co pewnie czekało wiele osób - poprawiony keyless - czyli kluczyć z trybem "sleep mode" który polega na tym, że gdy kluczyk jest nieruchomy to nie wysyła sygnału. Na zachodzie twierdzą, że od czerwca trafia do Focusa, a Fiesta już go dostała https://www.driving.co.uk/news/ford-...ss-car-thefts/ Posiadacze "zwykłych" kluczyków będą mogli zakupić nowe.

Jeszcze kwestia bagażnika. W wersji podstawowej Active ma zestaw naprawczy, chcę nawigację więc biorę Business, więc automatycznie dostaję koło dojazdowe zmniejszające bagażnik. Pomyślałem, że dokupię podwójne dno, a cały wkład wraz z kołem wywalę gdy będę potrzebował większy bagażnik, ale teraz piszą, że podwójnego dna nie będzie ...

Posiedziałem trochę w wersji Trend i Titanium. Środek do zaakceptowania choć brak nawiewów na tył kłuje w oczy w tej klasie. Posłuchałem audio w wersji podstawowej - myślę, że będzie OK dla 80% użytkowników. Nie biorę pod uwagę B&O, bo ważniejszy jest dla mnie bagażnik. Lusterka mogły by być większe, jak również przednia szyba, ale to już trochę czepianie się.

Sporo dyskusji (przeczytałem cały wątek) jest o wprowadzeniu belki (akurat wersji Active to nie dotyczy), a jeden z recenzentów napisał tak:
"Although it’s not an inherently bad set-up, cars on the basic suspension have the same issues as most cars on a torsion beam, namely a bouncier, less sophisticated ride quality and reduction of body control at higher speeds." https://www.evo.co.uk/ford/focus-hat...o-its/page/0/3

Wracając do wersji Active - ze względu na inne zawieszenie w porównaniu do innych wersji na dziurawych drogach zachowuje się podobno trochę bardziej nerwowo (info z recenzji - nie mam linka pod ręką).

* szczególnie Pana kolegę moderatora Mirka - jvc, może kiedyś nam przyjdzie się jeszcze spotkać u heko ;-)
forger jest offline   Odpowiedź z Cytatem