View Single Post
Stary 15-04-2019, 23:53   #318
vegeciak
ford::advanced

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a
Domyślnie Odp: Oczekiwanie na odbiór, zmiany w specyfikacji zamówienia.

Bardzo fajny wpis świadomego użytkownika, który przed zakupem poświęcił sporo czasu i odrobił "pracę domową" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Aż miło się czytało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do Twoich pytań:
1. Dach. Nie wiem jak jest w Focusie, ale w innych markach którymi jeźdzłem szklany/panoramiczny dach zawsze zwiększał hałas w kabinie (w jednych bardziej, w innych mniej). Trafiłem też na jedną recenzję, w której testujący "wyśmiewał" system składania dachu w nowym Focusie i stwierdził, że "on by mu na dłuższą metę nie zaufał". Ja go ostatecznie nie zamówiłem (mimo, że wygląda świetnie i wpuszcza mnóstwo światła) - wygrały obawy o trwałość, komfort akustyczny i "bezproblemowość".
2. Kolor. Oba są świetne. W zasadzie Focus w większości kolorów wygląda dobrze lub bardzo dobrze. U mnie osobiście wygrał Chrome Blue. Znów... Uznałem że to bezpieczniejsza opcja. Auto nie jest tak krzykliwe, a przy tym nie traci na elegancji i zadziorności. Poza tym łatwiej byłoby je utrzymać w czystości. Ostatnia kwestia - jeśli kolor biały, to tylko z czarnym, szklanym dachem (żadne oklejanie/malowanie), bez niego bieli jest za dużo i w kwestii wyglądu auto sporo traci.
3. Technology. AHB - zbędny gadżet. Na ruchliwych drogach system się gubi (zanim włączy światła drogowe, to już pojawi się kolejne auto), na mniej zatłoczonych szybciej "zadziałasz" manetką i z uwagi na mały ruch nie będzie to tak upierdliwe. DA - nie wypowiem się.
4. Klimatyzacja automatyczna - nie wyobrażam sobie auta za taką kasę z manualem. Dla mnie "must have", nawet z keylessem którego nie chcesz.

Generalnie ciężko Ci pomóc (i mam wrażenie, że mój post nic nie wniesie), bo odpowiedź na większość pytań jest/będzie mocno subiektywna. Jeden woli taki kolor, drugi inny. Jeden woli jaśniejszy środek, inny komfort akustyczny i brak obaw, że za X lat coś przestanie się szczelnie domykać, itp. itd.
vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem