Cytat:
|
W benzynie jest doskonała elastyczność, na 5 biegu spokojnie można jechać 60km/h a na 6 biegu 80km/h
|
Jeżeli chodzi o automat, nie wiem jak w mniejszym dieslu, ale akurat u mnie w 2.0 o dziwo przy 65km/h może jechać na 7 (komfort) jak i na 4 (sport). Wiadomo, że lepiej będzie jechać na 5-6, ale elastyczność jest spora jak na diesla. Manual zapewne nie będzie taki miły.
Cytat:
|
- oknem dachowym. W takiej konfiguracji w wersji HB znikają relingi co nie jest problemem, choć żona woli wizualnie z relingami. Na forum przeczytałem jednak, że jest głośniej w aucie co już mi za bardzo nie odpowiada.
|
Poza tym co wiesz i dodali inni, od siebie dopowiem, że okno dachowe wygląda ładnie tylko gdy jest czyste.
Cytat:
|
- kolorem: Metropolis White z czarnym dachem vs Chrome Blue. Niebieski muszę jeszcze obejrzeć na żywo.
|
Chrome Blue zrobił się strasznie popularny, też nad nim myślałem, ale akurat wziąłem Ruby Red. Obejrzyj, ogólnie jest ładny. Mając dwa do wyboru dla Active wybrałbym wersję biało-czarną.
Cytat:
|
- pakiet Technology. Interesuje mnie w nim Auto High Beam i Driver Allert, ale co do pierwszego to nie jeżdżę zbyt często w trasie po nocy, a Driver Allert nie wiem jak się sprawdza.
|
Auto High Beam to fajny gadżet jak nauczysz się z niego korzystać, bo tak jak inni napisali, nie działa w 100% tak jak to Ford opisał.
Z Driver Allertu ja także jeszcze nie skorzystałem.
Cytat:
Zależy mi też na klimatyzacji automatycznej, ale tu Ford w odróżnieniu od pozostałych wersji połączył to w pakiet z keyless - system którego w dotychczasowej postaci nie chcę. Teraz okazuje się, że w nowej specyfikacji doszły 2 zmiany. Tylne drzwi nie są już keyless, oraz to na co pewnie czekało wiele osób - poprawiony keyless - czyli kluczyć z trybem "sleep mode" który polega na tym, że gdy kluczyk jest nieruchomy to nie wysyła sygnału. Na zachodzie twierdzą, że od czerwca trafia do Focusa, a Fiesta już go dostała https://www.driving.co.uk/news/ford-...ss-car-thefts/ Posiadacze "zwykłych" kluczyków będą mogli zakupić nowe.
|
Keyless jesteś w stanie wyłączyć i korzystać jako zwykły kluczyk, więc polecam nie rezygnować z automatycznej klimatyzacji. Można też zamontować dodatkowy immobiliser czy (tak jak ja) skorzystać z małego pokrowca na kluczyk.
Dobrze wiedzieć, że coś robią w kierunku poprawy bezpieczeństwa. Na pewno utrudnią kradzież na walizkę z domów/pracy, ale nadal, tak jak wspomniał tryhp3, chodząc np. po sklepie, kluczyk dalej jest w ruchu.
Cytat:
|
Jeszcze kwestia bagażnika. W wersji podstawowej Active ma zestaw naprawczy, chcę nawigację więc biorę Business, więc automatycznie dostaję koło dojazdowe zmniejszające bagażnik. Pomyślałem, że dokupię podwójne dno, a cały wkład wraz z kołem wywalę gdy będę potrzebował większy bagażnik, ale teraz piszą, że podwójnego dna nie będzie ...
|
Sama nawigacja w Fordzie jest bardzo słaba - Here i stare mapy kiepsko się spisują.
Nie polecam rezygnacji z koła, nigdy nie wiesz kiedy będzie potrzebne. Ta dojazdówka jest bardzo mała.
Cytat:
|
Posiedziałem trochę w wersji Trend i Titanium. Środek do zaakceptowania choć brak nawiewów na tył kłuje w oczy w tej klasie. Posłuchałem audio w wersji podstawowej - myślę, że będzie OK dla 80% użytkowników. Nie biorę pod uwagę B&O, bo ważniejszy jest dla mnie bagażnik. Lusterka mogły by być większe, jak również przednia szyba, ale to już trochę czepianie się.
|
Racja, brakuje nawiewów na tył, nawet w Vignale niestety tego nie dorzucili.
B&O to dołożenie paru głośników, subwoofera i wzmacniacza. W wersji standardowej masz bodajże 6 podstawowych głośników także B&O, więc jakość dźwięku nie jest zła.
Do szyby i lusterek da się przyzwyczaić, tak samo jak do sposobu ich składania.
Powodzenia przy zakupie, ładne auto składasz.