View Single Post
Stary 16-04-2019, 09:41   #324
mdmowski
ford::advanced

Imię: Maciej
Model: Focus MK4 Vignale
Silnik: 2.0 EcoBlue 150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Oczekiwanie na odbiór, zmiany w specyfikacji zamówienia.

Cytat:
W benzynie jest doskonała elastyczność, na 5 biegu spokojnie można jechać 60km/h a na 6 biegu 80km/h
Jeżeli chodzi o automat, nie wiem jak w mniejszym dieslu, ale akurat u mnie w 2.0 o dziwo przy 65km/h może jechać na 7 (komfort) jak i na 4 (sport). Wiadomo, że lepiej będzie jechać na 5-6, ale elastyczność jest spora jak na diesla. Manual zapewne nie będzie taki miły.

Cytat:
Napisał forger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- oknem dachowym. W takiej konfiguracji w wersji HB znikają relingi co nie jest problemem, choć żona woli wizualnie z relingami. Na forum przeczytałem jednak, że jest głośniej w aucie co już mi za bardzo nie odpowiada.
Poza tym co wiesz i dodali inni, od siebie dopowiem, że okno dachowe wygląda ładnie tylko gdy jest czyste.

Cytat:
Napisał forger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- kolorem: Metropolis White z czarnym dachem vs Chrome Blue. Niebieski muszę jeszcze obejrzeć na żywo.
Chrome Blue zrobił się strasznie popularny, też nad nim myślałem, ale akurat wziąłem Ruby Red. Obejrzyj, ogólnie jest ładny. Mając dwa do wyboru dla Active wybrałbym wersję biało-czarną.

Cytat:
- pakiet Technology. Interesuje mnie w nim Auto High Beam i Driver Allert, ale co do pierwszego to nie jeżdżę zbyt często w trasie po nocy, a Driver Allert nie wiem jak się sprawdza.
Auto High Beam to fajny gadżet jak nauczysz się z niego korzystać, bo tak jak inni napisali, nie działa w 100% tak jak to Ford opisał.
Z Driver Allertu ja także jeszcze nie skorzystałem.

Cytat:
Zależy mi też na klimatyzacji automatycznej, ale tu Ford w odróżnieniu od pozostałych wersji połączył to w pakiet z keyless - system którego w dotychczasowej postaci nie chcę. Teraz okazuje się, że w nowej specyfikacji doszły 2 zmiany. Tylne drzwi nie są już keyless, oraz to na co pewnie czekało wiele osób - poprawiony keyless - czyli kluczyć z trybem "sleep mode" który polega na tym, że gdy kluczyk jest nieruchomy to nie wysyła sygnału. Na zachodzie twierdzą, że od czerwca trafia do Focusa, a Fiesta już go dostała https://www.driving.co.uk/news/ford-...ss-car-thefts/ Posiadacze "zwykłych" kluczyków będą mogli zakupić nowe.
Keyless jesteś w stanie wyłączyć i korzystać jako zwykły kluczyk, więc polecam nie rezygnować z automatycznej klimatyzacji. Można też zamontować dodatkowy immobiliser czy (tak jak ja) skorzystać z małego pokrowca na kluczyk.
Dobrze wiedzieć, że coś robią w kierunku poprawy bezpieczeństwa. Na pewno utrudnią kradzież na walizkę z domów/pracy, ale nadal, tak jak wspomniał tryhp3, chodząc np. po sklepie, kluczyk dalej jest w ruchu.

Cytat:
Jeszcze kwestia bagażnika. W wersji podstawowej Active ma zestaw naprawczy, chcę nawigację więc biorę Business, więc automatycznie dostaję koło dojazdowe zmniejszające bagażnik. Pomyślałem, że dokupię podwójne dno, a cały wkład wraz z kołem wywalę gdy będę potrzebował większy bagażnik, ale teraz piszą, że podwójnego dna nie będzie ...
Sama nawigacja w Fordzie jest bardzo słaba - Here i stare mapy kiepsko się spisują.
Nie polecam rezygnacji z koła, nigdy nie wiesz kiedy będzie potrzebne. Ta dojazdówka jest bardzo mała.

Cytat:
Posiedziałem trochę w wersji Trend i Titanium. Środek do zaakceptowania choć brak nawiewów na tył kłuje w oczy w tej klasie. Posłuchałem audio w wersji podstawowej - myślę, że będzie OK dla 80% użytkowników. Nie biorę pod uwagę B&O, bo ważniejszy jest dla mnie bagażnik. Lusterka mogły by być większe, jak również przednia szyba, ale to już trochę czepianie się.
Racja, brakuje nawiewów na tył, nawet w Vignale niestety tego nie dorzucili.
B&O to dołożenie paru głośników, subwoofera i wzmacniacza. W wersji standardowej masz bodajże 6 podstawowych głośników także B&O, więc jakość dźwięku nie jest zła.
Do szyby i lusterek da się przyzwyczaić, tak samo jak do sposobu ich składania.

Powodzenia przy zakupie, ładne auto składasz.
mdmowski jest offline   Odpowiedź z Cytatem