Temat: [S-MAX 2006-2015] Simering w pompie wtryskowej
View Single Post
Stary 17-04-2019, 11:14   #13
kolopeter
ford::professional

Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
Domyślnie Odp: Simering w pompie wtryskowej

zmusiłem się wreszcie do wymontowania pompy(na liczniku 200 000- ale ciekła już od ... dużo wcześniej.
kilka uwag.
1 zaślepiałem rurki paliwowe , aby paliwo się nie cofnęło do baku.
2 odbezpieczenie zatrzasków paliwa: naciskamy z boku plastik , aby środek wyszedł, jeśli środek wyjdzie to jeszcze raz naciskamy plastik z boku zatrzasku i ciągniemy za rurkę.
3 w zależności od ustawienia silnika czasami krzyżak będzie lepiej trzymać na pompie.
4 miedzy simeringami jest zabezpieczenie i jest to zwykły pofalowany drucik, który ściągniemy srubowkretem.
5 wtyczki elektryczne ... jedna jest zatrzaskiem do dołu ... i się niezłe namęczyłem aby wyszła.
6 nie zlewalem paliwa z pompu. pozaslepialem tylko doloty i odloty
ogolnie to pompa nie wychodzi jakos strasznie ciezko , lekko pobujać i wychodzi. Zdziwiony bylem , ze simeringi były miękkie,bez zadziorow, ostre wargi i wyglądały ,ze są w dobrym stanie.
dla spokoju wymieniłem oba. pomarańczowy wyszedł bez problemu bez wiercenia , tylko na wage(mozliwe , ze moja pompa już była robiona). a czarny jest głęboko , wiec wiercenie pozostało. jak sie przebijemy i wiertło poleci dalej, to tez nic się nie stanie, co najwyżej lekko pooramy powierzchnie płaskie. później tylko przedmuchać.

roboty więcej ze ściąganiem plastików niż z wymianą uszczelnień.
No i sukces... poprzednio po kilku minutach pracy silnika pojawiała się drobina oleju, obecnie po kilku jazdach na pompie i pod pompa ani grama oleju.
zajęło mi to ... 4h , urwałem jedna śrubę od podszybia i postanowiłem , ze ją przewiercę .... głupi pomysł to był....

Ostatnio edytowane przez kolopeter ; 17-04-2019 o 11:18
kolopeter jest offline   Odpowiedź z Cytatem