Temat: [C-MAX 2003-2007] Błędy przy próbie odpalenia
View Single Post
Stary 18-04-2019, 21:20   #7
dj.landi
ford::beginner

Imię: Mirosław
Model: Focus C-Max
Silnik: 1,6tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Błędy przy próbie odpalenia

Witam ponownie.
Ciąg dalszy nie równej walki z błędami Usterki Układów Sterowania Silnikiem i Ograniczonym Działaniem EPB. Dziś zakupiłem w ASO Forda ori przełącznik zapłonu (kostkę stacyjki) -> dlatego w ASO bo na necie były dostępne tylko pasujące do wersji z manualnym hamulcem ręcznym a ja mam EPB. Na szczęście co do ceny zakupu tego przełącznika w ASO to nie ma podstaw obawiać się ceny bo zapłaciłem nawet mniej niż kosztują te niepasujące dostępne w necie. Więc jeśli komuś padnie kostka stacyjki to śmiało uderzać do ASO cena nie zabije.
Po wymianie niestety bez zmian.. Po kilku próbach auto odpaliło... Pojechałem więc się przejechać. Po zgaszeniu niestety znów powrót błędów i auto nie zapala. Walczyłem z tym chyba 0,5h aż w końcu energicznie kręciłem kluczykiem wyłącz/załącz/zapłon aż w końcu zapalił.
Na zapalonym podpiąłem laptop z forscan i sprawdziłem błędy...
Ogólnie to samo co ostatnio czyli U1900, U2023 etc choć pojawił się błąd

B1342 - ECU is Defectiv -> B1342 - Ford: „ECU IS FAULTED” lub na niektórych skanerach „ECU Failure”. Należy pamiętać, że w przypadku produktów Forda kod ten może odnosić się do prawie każdego sterownika, który nie zajmuje się funkcjami zarządzania silnikiem / paliwem / przekładnią.

Kilkukrotnie wykasowałem błędy i B1342 zniknął, pozostały tylko te:

===ABS DTC U1900-E0===
Kod: U1900 - Usterka magistrali komunikacji CAN - błąd odbioru

===EPB DTC U1900-E0===
Kod: U1900 - Usterka magistrali komunikacji CAN - błąd odbioru

===EPB DTC U2023-E0===
Kod: U2023 - Usterka sieci komunikacji pojazdu

===NAV DTC B2204-60===
Kod: B2204 - Przerwane połączenie lub zwarcie anteny GPS. -> to wiem mam uszkodzoną stopkę anteny więc stąd błąd

===DFDM DTC B2089-60===
Kod: B2089 - Usterka lampki oświetlenia progu -> mam lusterka z podświetleniem progu -> niedawno wymieniłem żarówki na LED więc najprawdopodobniej stąd błąd...

Ale czy ktoś z szanownych forumowiczów może coś doradzić co jeszcze mogę sprawdzić bo kończą mi się pomysły...
Wygląda że to ABS albo EPB blokuje CAN i unieruchamia system ale jak to sprawdzić? Testu diagnostyki modułu ABS ani EPB w forscan nie można przeprowadzić bo wyświetla błędy komunikacji.. Panowie ratunku, akurat święta idą, auto potrzebne a tu strach się ruszyć gdziekolwiek bo nie wiadomo czy i kiedy odpali....
dj.landi jest offline   Odpowiedź z Cytatem