Cytat:
|
Na tę chwilę krakowskim targiem przyjmijmy 2 litry i tę samą cenę paliwa (nawet uwzględniając AdBlue), choć pewnie użytkownicy 1.5 EB z A8 nie potwierdzą tak wysokiego spalania ich samochodów.
A co do 3 cylindrów... No nie podejmuje dyskusji bo uważam ją bez sensu. Użytkowałeś taki silnik dłużej? Bo ja tak i nie widzę jakoś przewagi ilości 4 cylindrów przy takich pojemnościach. A darujmy sobie pisanie o stereotypach zasłyszanych gdzieś, od kogoś.
|
Można przyjąć 2l jako różnicę, czyli daje to mniej więcej (z nastawieniem na mniej) niż 100 000km.
Kolejne 100 000km i jesteś 10 000 zł do przodu. Ale trzeba sporo jeździć, aby zrobić 200 000km i odczuć różnicę w czasie krótszym niż jakieś 10lat.
Choć ja uważam, że przy mojej jeździe spaliłbym więcej niż +2l w benzynie i kalkulacja na plus dla mnie mogłaby być jeszcze szybsza.
Odnośnie 3 cylindrów, gdy jeździłem testowo to silnik fajnie pracował i nie miałem do niego zarzutów. Nie jestem przeciwnikiem 3 cylindrów, ale 2 już trochę tak, bo podobno źle pracuje.
Ogólnie jak ktoś jest zapatrzony tylko w 4+ cylindry to jednak jest to argument za dieslem.