Obejrzałem dziś z żoną Focus w Metropolis White z czarnym dachem i Chrome Blue (jednobarwny) i stwierdziliśmy, że Chrome Blue bardziej nam się podoba. Jest też niemała różnica w cenie - wariant dwukolorowy Metropolis jest o 1750 zł droższy.
Wersje Active stały tylko na 18" - wyglądały fajnie, ale skłaniam się powoli ku 17".
Z tej recenzji wynika, że Active HB na 18" zachowuje się bardzo podobnie do ST-Line i jak ktoś szuka komfortu to polecają 17".
https://translate.google.pl/translat...-at8-review%2F
Ponadto wspominaliście by nie patrzyć na etykiety opon. Gdy porównujemy różnych producentów to zgoda, można nie patrzyć, ale informacja o różnych rozmiarach opon w obrębie tego modelu jednego producenta powinna być bardziej miarodajna. Według etykiety 17" zapewnia m.in krótszą drogę hamowania na mokrej nawierzchni. Jest jeszcze kwestia ochrony/osłonięcia felgi przez oponę. 17" ma większy balon i bardziej ją chroni, a ja niestety manewruję co dzień po krawężnikach m.in wożąc dzieci do szkoły. Widziałem na placu ST-Line z przeszorowaną 18" felgą.
Kolejna kwestia to okno dachowe. Obecnie bardziej jestem przekonany do tego by go nie brać. W mojej konfiguracji (Active HB) wypadły by relingi. Ponadto to dodatkowy element który może ulec awarii i lub wymagać serwisowania.
Dowiedziałem się, że standardowa gwarancja to 2 lata, ale dealer daje 5 lat przy limicie 50 tys za darmo. Można też wziąć 5 lat - 100 tys za 400, potem był próg 6 lat i na koniec 7 lat - 140 tys za 1100 zł. Ktoś na forum pisał o kwocie bliżej 2 tys - bodajże 1800 ?
Niestety nie ma i nie będzie w moim ASO wersji Active do testów. Nie znam też ceny mojej konfiguracji, ani rabatów (będę wiedział pewnie zaraz po Świętach). Pomimo, że system był zaktualizowany, to był problem z konfiguratorem, ale potwierdzono, że ceny rosną.