Awaria wspomagania, świeci ABS, ESP, check engine...
Witam, ja z takim problemem
Auto: Fiesta 7, 1.5 TDCi, rocznik 2014. Auto po naprawach (pół roku temu regenerowany flit cząstek), przeszło przegląd.
Odpaliłam, przejechałam ok. 1km, a później zaczęło się: komunikat usterka układu wspomagania kierownicy , świeci się ABS, trakcja, poduszka powietrzna, nie działa prędkościomierz i zaczęła buczeć chłodnica. No nie miałam wczoraj jak stawić się u mechanika. Syn mi się przyznał, że szarżował Fiestą po drodze, a u nas piach, żużel i wiejskie klimaty. Założyłam, że wina piachu i tak, pod maską Sahara. Ile mogłam poczyściłam.
Dzisiaj do kolekcji zaświeciło się check engine i padło wspomaganie. Zmieniło się tyle, że wyłączyła się kontrolka od poduszki i raz działa, raz nie prędkościomierz. No tak czy tak podaję do mechanika.
Ale tak: żadnych spadków mocy nie ma, nic mi nie szarpie, więc raczej silnik/wtryski mi nie poszły (chyba). Czy to może być wina zaśniedziałych czy zabrudzonych styków? Bo tak na dobrą sprawę to ich nie wyczyściłam. Ale póki engine mi się nie zaświeciło, obstawiałam styki, ale teraz nie mam pewności. Mają państwo jakieś pomysły? Co jeszcze mogłam spieprzyć w aucie, że takie awarie wyświetla?
|